Posted on

ALPINA POD NOVIM VODSTVOM NAJAVLJUJE B4 GRAN COUPE

Alpina na svojoj Facebook stranici najavljuje novi model. Iako nije direktno spomenuto, svim poznavateljima je jasno da je ovo B4 Gran Coupe, što snažno potvrđuje već poznati izgled stražnjih svjetala. U teaseru se ne spominje datum premijere, ali u opisu stoji “Osnažena elegancija”, te da je automobil još uvijek razvijen i proizveden u Buchloeu, uprkos novom vodstvu iz Minhena.

Što se samog automobila tiče, na teaseru se vide prepoznatljive pruge povezane sa stražnjim svjetlima dok je na prtljažniku dodan diskretni lip spojler. Prošle godine, BMW Serije 4 Gran Coupe je u nekoliko navrata fotografisan pod kamuflažom, ali čak i pticama na grani je jasno da to nije obični BMW Serije 4 s četvero vrata. Alpina je tada počela razvijati svoju inačicu praktičnog coupea, a vidjeli smo i kako juri na Nurburgringu.

Tada su se pojavile i informacije koje govore da će Alpina početi proizvodnju B4 Gran Coupe u martu 2022., a lansiranje se očekuje do kraja 2021. No, kako okolnosti u autoindustriji nisu baš najpredvidivije,s svjetska premijera je pomjerena, ali ovaj teaser nam ipak ostavlja nadu da ćemo uskoro ugledati ovaj model.

Očekuje se da novi B4 Gran Coupe pokreće 3.0 litarski redni šestocilindarski biturbo motor s 462 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Osmostepeni automatski mjenjač je podešen za brže promjene stepena prenosa. B4 Gran Coupe će praktično poslužiti kao alternativa za M4 Gran Coupe kojeg BMW neće proizvesti. Ukoliko niste već ranije saznali, Alpina je sada i zvanično u vlasništvu BMW-a, stoga će Alpina lakše opstati na tržištu koje je sve strože po pitanju emisije CO2 i sigurnosnih sistema.