Posted on

Najmanje tri putnička električna vozila planirano je da stignu na tržište Starog kontinenta do 2024. godine kako bi se pridružila već dostupnom Mustangu Mach-E. U današnjem saopštenju o svojim električnim ambicijama, Ford je otkrio planove za potpuno električnu Pumu, koja će biti lansirana zajedno sa dva nova krosovera na struju.

Prvi od njih je “krosover srednje veličine” koji treba da bude predstavljen ove godine prije nego što stigne u prodajne salone 2023. Proizvodiće se u Fordovoj fabrici u Kelnu, u Njemačkoj, i imaće autonomiju od oko 500 kilometara sa punom baterijom. Vjerovatno će to biti Fordov ekvivalent električnom Volkswagenu ID.4 sa kojim će, prema ranijem sporazumu dva auto-giganta, dijeliti mehaničku platformu.

Drugi EV, koji Ford vodi u planovima kao “sportski krosover”, mogao bi biti kupe-krosover, dostupan u verziji sa dva elektromotora i pogonom na sve točkove, ukupne snage oko 300 KS. Što se tiče Pume EV, ona će se sklapati u Krajovi, u Rumuniji, gdje se trenutno proizvodi verzija sa SUS motorima. Ovaj EV bi trebalo da stigne na tržište 2024. godine. Zanimljivo je da kompanija pominje da će njen turski ogranak Ford Otosan “preuzeti ingerenciju nad fabrikom u Krajovi i proizvodnjom u tom pogonu”. Drugim riječima, Ford Turkey će zapravo biti zadužen za fabriku koja se nalazi u južnoj Rumuniji gdje su automobile nekada proizvodili Oltcit i Daewoo.

Što se tiče komercijalnog programa, Ford Europe će do 2024. ponuditi i električne verzije modela Transit Courier, Tourneo Courier, Transit Custom, Tourneo Custom i E-Transit. Do 2026, kompanija ima za cilj da proda više od 600.000 električnih vozila godišnje u regionu. Transit Courier i Tourneo Courier sljedeće generacije sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem proizvodiće se u Krajovi od 2023, a njihovi električni pandani izrađivaće se na istoj lokaciji od 2024.

U međuvremenu, u Turskoj će do 2024. godine biti pokrenuto postrojenje za proizvodnju baterija, kao dio investicije od dvije milijarde dolara u elektrifikaciju Fordovog evropskog portfolija.

Izvor: B92