Posted on

FIAT OSTAVLJA PANDU U PONUDI NAJMANJE DO 2026. GODINE

Fiat Panda je legendarni model talijanskog proizvođača koji je 2020. obilježio 40 godina kako je stigao na tržište. Nakon toliko godina, Panda je i dalje među najprodavanijim modelima iz Fiatove game, i svakako jedan od najpoželjnijih. Niska cijena, praktičnost i svestranost, ovaj model su učinili veoma poželjnim među svim kupcima koji žele mnogo za malo novca, a pri tom ne pate od raznih kompleksa.

Aktuelna generacija Fiat Pande je predstavljena još 2011. godine. Ovo je tek treća generacija Pande. Prva je predstavljena još 1980. godine i njena proizvodnja je trajala sve do 2003. godine. Iste godine predstavljena je druga generacija Pande koja je bila daleko modernija od svoje prethodnice, ali i veća. Ponuda motora je bila šira, a ova generacija se zadržala devet godina u proizvodnji. Treća, generacija koju sada imamo priliku vidjeti u Fiatovim salonima je predstavljena 2011. godine, a najnovije informacije govore da će ova generacija „potrajati“ minimalno 15 godina, tačnije do 2026.

Panda je kao i većina modela ostala bez dizelskih motora u ponudi. Ostali su samo 1.0 GSE blagi hibrid i 0.9 TwinAir benzinski motori, dok je čak i 1.2 FIRE benzinski motor izbačen iz proizvodnje. Fiat već godinama uspješno doteže „bore“ Pandi koje se itekako javljaju nakon čak jedanest godina u „službi“. Novi planovi Stellantis grupacije podrazumijevaju proizvodnju Pande u Fiatovoj fabrici Pomigliano na jugu Italije, što znači da će Panda silaziti sa iste proizvodne trake kao i nedavno predstavljena Alfa Romeo Tonale.