Posted on

AUDI SQ5 SPORTBACK U EVROPU STIŽE S TDI MOTOROM

Audi je još prošle godine započeo potupunu „reviziju“ i osvježenje svoje ponude S i RS modela. Za evropsko tržište, Audijevi S modeli će dobijati TDI motore, dok će RS modeli biti isključivo visokoperformantni TFSI benzinski motori. Na nekim drugim tržištima, moguće je kupiti i benzinske S modele, ali nećemo se previše zanimati za tuđa tržišta već ćemo se posvetiti „našem“ – evropskom. SQ7 i SQ8 su naprasno prebačeni na benzinske motore, ali to nije slučaj i s novim SQ5 Sportbackom.

Po prvi put u ovoj karoserijskoj izvedbi, SQ5 koristi već poznati 3.0 TDI V6 sa 337 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Isti motor se nalazi u (skoro) svim S5 varijantama. Svim, osim u S5 kabrioletu koji zapravo koristi 3.0 V6 TFSI motor, baš kao svi S5 modeli u Sjevernoj Americi.

Za sada nema na vidiku RS Q5 Sportback verzije pa tako SQ5 ostaje najbrži u ponudi. Potrebna mu je samo 5,1 sekunda da ubrza od 0 do 100, a maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h. Ovdje se radi o dizelskom motoru sa blagim hibridnim sistemom, te je impresivno da ovaj automobil troši svega 7 litara na 100 kilometara, uzimajući u obzir njegovu snagu.

Stilskih iznenađenja nije bilo – očekivano. Audi možda komplikuje kada su oznake njihovih modela u pitanju, ali kada je riječ o dizajnu, tu nema grešaka i sve je veoma jednostavno i jasno. Standardni obrisi Audijevih S modela su primjenjeni i na Q5 Sportback i dobili smo novi SQ5 u coupe varijanti.

Početak prodaje Audija SQ5 Sportback se očekuje u prvoj polovini 2021. godine.