Posted on

BMW NE ODUSTAJE OD SUS MOTORA, RAZVIJAJU NOVE!

Elektro-histerija ne prestaje. Brendovi masovno najavljuju potpuni prelazak na električni pogon što nije dobro i moglo bi prouzrokovati veći problem nego rješenje. Električni automobili su svakako dobrodošli u ponudi, ali nikako ne treba isključiti benzinske, pa ni dizelske motore. BMW se posvetio elektrifikaciji, ulaže velike svote novca u razvoj elektropogona, međutim, najnovija vijest koja stiže i Minhena je u sukobu sa „mainstreamom“ koji čitamo zadnjih mjeseci. Naime, BMW započinje razvoj novih benzinskih i dizelskih motora!

Kako bi se efektivno smanjila emisija CO2 BMW-a na globalnom nivou, Weber je rekao da će BMW-u biti potreban “najsavremeniji motor sa unutrašnjim sagorijevanjem” još nekoliko godina.

„Samo sa šestocilindarskim motorom, smanjujemo emisiju CO2 više nego ikada prije kada smo mijenjali generacije motora“, dodao je Weber. On je takođe naveo da se zakonodavstvo u pogledu emisije štetnih gasova standardizuje širom sveta, što bi svakako pomoglo u slučaju BMW-a. Weber svakako traži i balans između zadovoljavanja globalnih standarda po pitanju emisije CO2, ali i pružanja adekvatnih performansi i vozačkog iskustva po čemu je brend poznat.

Takođe, Weber je izjavio da su novi motori potpuno drugačiji u odnosu na ono što je do sada korišteno. Tajna je u novoj glavi cilindra koja ća biti ključ za smanjenje emisije i povećavanje efikasnosti. Njegov stav je da je smanjenje emisije CO2 krucijalno u borbi protiv klimatskih promjena, neovisno da li je riječ o „čistim“ električnim motorima ili pak o SUS motorima.