Posted on

ŠKODA AUTO ISPORUČILA 878.200 VOZILA ŠIROM SVIJETA U 2021.

Škoda Auto je isporučila 878.200 vozila širom svijeta u 2021. uprkos pandemiji COVID-19 i nedostatku poluprovodnika. S gotovo 45.000 isporuka, potpuno električni Enyaq iV model uspješno je startovao na tržištima. Kompanija očekuje da će se situacija s nabavkom poluprovodnika postupno rješavati u drugoj polovini 2022. godine. Češki proizvođač automobila očekuje pozitivan podsticaj od novih proizvoda, posebno modela Enyaq Coupe iV i redizajniranog modela Karoq.

Izvršni direktor Škoda Auto, Thomas Schäfer naglašava: „2021. godina je bila jedna od najizazovnijih godina u istoriji Škoda Auto. Pandemija COVID-19 i nedostatak poluprovodnika značajno su usporili naš rast. Zahvaljujući fleksibilnosti i snalažljivosti Škoda tima, kao i bliskoj saradnji s našim KOVO partnerom i dobavljačima, uspjeli smo da ostvarimo respektabilan rezultat. Očekujemo postupno rješavanje situacije s problemom nabavke poluprovodnika u drugoj polovini godine. U budućnost gledam s velikim očekivanjima; imamo mnogo novih proizvoda u pripremi, uključujući Enyaq Coupe iV, imamo veliku potražnju kupaca i motivisan tim. Dugoročno, kompanija je u odličnoj poziciji da iz procesa transformacije izađe jača zahvaljujući našoj strategiji NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030“.

Martin Jahn, član uprave ŠKODA AUTO za prodaju i marketing, dodaje: „Pandemija COVID-19 i nedostatak poluprovodnika doveli su do produženja roka isporuke prošle godine. Želeo bih da izrazim zahvalnost našim kupcima na povjerenju i našim dilerima na ogromnoj predanosti u ovim izazovnim vremenima. Naši proizvodi su vrlo dobro prihvaćeni širom svijeta, a potražnja i dalje raste zahvaljujući modelima kao što su Enyaq iV i nova Fabia. Sada ubrzavamo tempo kako ulazimo u novu godinu: redizajnirane verzije naših najprodavanijih SUV modela, Kodiaq i Karoq, kao i novi Enyaq Coupe iV su sjajni proizvodi i uvjeren sam da će se pokazati vrlo popularnim kod naših kupaca.“