Posted on

FORD DEFINITIVNO PENZIONIŠE MONDEO U EVROPI

Ford je za kinesko tržište predstavio novu, petu generaciju Mondea. Njihova popularna limuzina egzistira već 30 godina i baš kada smo se ponadali da nije sve gotovo uprkos crnim prognozama prethodnih mjeseci, sada je defintivno objavljeno da Mondeo u Evropi neće dobiti svog nasljednika. Tako će ovaj model nastaviti da egzistira jedino u Kini gdje je zapravo veoma popularan.

Mondeov „neprijatelj“ i konkurent je takođe otišao u historiju. Volkswagen je prije nekoliko dana objavio kraj proizvodnje Passata u limuzinskoj varijanti, a slična sudbina očekuje i Renault Talisman. Citroen je još 2018. svoj C5 pretvorio u SUV, Šta ostaje u ponudi od pristupačnih luksuznih limuzina? Škoda je najavila narednu generaciju Superba, Peugeot 508 će još dugo biti dio ponude, a od automobila van Evrope, tu su još Toyota Camry i Mazda 6. Opel je već najavio da će njihova Insignia postati SUV, što znači da se izbor u D segmentu značajno smanjio, ako ne uzmemo u obzir premium brendove.

Mondeo bi se mogao vratiti u Evropu, ali u novom obliku. Ne možemo pomisliti ni na šta drugo nego na SUV, kao što su nekadašnji coupe Puma pretvorili u crossover baziran na Fiesti. Tako bi Mondeo mogao nastaviti svoj život kao terenac, ali za sada o tome još nema nikakvih zvaničnih podataka. Nadamo se da će ovaj model uspjeti da „preživi“ jer 30 godina duga historija se ne baca pod noge zbog prolaznog trenda. Ili pak baca, ovo je 21. vijek…