Posted on

BMW UŽURBANO RAZVIJA M4 GT4 ZA DEBI 2023.

Najnovija generacija trkaćeg automobila BMW M4 GT4 užurbano se razvija prije zvaničnog debija koji je planiran za 2023. godinu. Nova serija službenih fotografija prikazuje test na jednoj stazi u Španiji, a M4 GT4 je i dalje pod kamuflažnom folijom koja krije tajne aerodinamičkog paketa.

Automobili klase GT4 uvelike su slični svojim serijskim verzijama. Na primjer, motor, mjenjač i elektronika su identični kao i u cestovnom M4. Automobil je opremljen kontrolom proklizavanja s više načina podešvanja i opzimizacijom za upotrebu na stazi. Krov od karbonskih vlakana i dizajn stražnjeg krila su preuzeti sa još jednog trkača – M4 GT3.

Inženjeri rade na tome da automobil učine što lakšim za održavanje i što jeftinijm za privatne trkačke timove. Takođe, posebnu pažnju su obratili na hlađenje jer su u trkačkim uslovima ovi agregati znatno opterećeniji nego prilikom „krstarenja“ autoputem.

BMW razvija neke od komponenti za M4 GT4 od održivih materijala poput prirodnih vlakana kako bi zamijenio uobičajene karbonske i plastične komponente.

“Iako smo još uvijek u vrlo ranoj fazi testiranja, već postoje područja u kojima smo postigli napredak u odnosu na trenutni BMW M4 GT4. To se posebno odnosi na ergonomiju sjedala, jednostavnost upravljanja i mnoge dodatne funkcije koje prethodnik nije imao“, izjavio je testni vozač, Jens Klingmann.

M4 GT4 imat će veliku konkurenciju na stazi. Na primjer, Porsche je nedavno predstavio 718 Cayman GT4 RS Clubsport koji se utrkuje u istoj klasi. Prethodna verzija M4 GT4 predstavljena je 2017., a svoj takmičarski debi je doživjela 2018. Poput cestovnog automobila, koristio je redni šestocilindarski 3.0 turbo motor i automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom sa sedam stepeni prenosa. Cijene su kretale od 169.000 €.