Posted on

KAKO SE HYUNDAI I30 N PERFORMANCE SNAŠAO NA NORDSCHLEIFEU? (VIDEO)

Kada je stigao u septembru prošle godine, obnovljeni Hyundai i30 N donio je nekoliko značajnih nadogradnji u odnosu na prethodnu verziju Hyundaijevog hot hatcha. Ono što je najupečatljivije, predstavljen je novi osmostepeni automatski mjenjač s dvostrukim spojkom kvačilom kako bi se poboljšale performanse automobila na stazi. Ako ste se pitali kako se taj novi prijenos ponaša u stvarnim uvjetima, stigao je video koji će vam dati odgovore. Jedan od najnovijih videa magazina Sport Auto na YouTubeu vodi nas na najzahtjevniju stazu na svijetu. Naravno, riječ je o Nordschleifeu gdje su osvježeni i30 N testirali do krajnjih granica.

Podsjetimo se, i30 N s Performance paketom koji se pojavljuje u videu pokreće 2.0-litarski motor s turbopunjačem koji razvija 276 KS i 392 Nm obrtnog momenta. Na papiru, hot hatch bi trebao biti u stanju ubrzati iz mjesta do 100 km/h za samo 5,9 sekundi, što ga čini 0,2 sekunde bržim u usporedbi s verzijom prije facelifta.

Tokom ove vožnje na „zelenom paklu“, automobil izgleda veoma stabilno u zavojima i jako brzo na pravcima. Test vozač Sport Auta, Christian Gebhardt, zatvorio je krug s i30 N Performance za 8:05,19 minuta. Ovo vrijeme korejski hot hatch dovodi rame uz rame s vremenima koja su postizali BMW-a M3 E92, Mercedes-Benz CLK63 Black Series i VW Golf GTI TCR.