Posted on

DEBITOVAO NOVI MERCEDES-AMG C43

Kao i ostali proizvođači i Mercedes se suočava sa strogim ekološkim normama zbog čega je prinuđen da i u sportske verzije svojih limuzina ugrađuje 4-cilindarske agergate. Najnoviji primjer za to je Mercedes-AMG C43, najjeftinija AMG opcija C klase. Kada je riječ o dizajnu, u odnosu na standardnu C klasu automobil ima naglašene sportske dodatke na karoseriji, drugačiju masku hladnjaka, nove alu felge i četiri izduvne cijevi koje izviruju iz zadnjeg branika.

Ipak, ono što je najvažnije u slučaju AMG modela jeste pogonski sistem. U pitanju je uzdužno postavljeni 2.0 turbo benzinac sa 408 KS i 500 Nm dostupnih pri 5.000 o/min. Mjenjač je automatski, 9-stepeni a ubrzanje do stotke se realizuje za 4,6 s. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h. Snaga se prenosi na obje osovine, u raspodjeli 31:69.

Mercedes-AMG C43 opremljen je 48-voltnim električnim sistemom, što znači da je ovo takozvani “blagi” hibird i da se uz pomoć starter-generatora iz sistema može izvući dodatnih 14 “konja”. Ova “boost” funkcija pomaže kada je vozaču potrebna dodatna snaga u kratkom vremenskom intervalu. Pored limuzinske, predstavljena je i karavan varijanta, a oba modela u prodajne salone stižu kasnije ove godine.

Izvor: B92