Posted on

DS 7 CROSSBACK HYBRID PREDSJEDNIČKI AUTO EMMANUELA MACRONA

Zamislite Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika, Dragana Čovića ili bilo koga od “velikih” političkih imena na zadnjem sjedištu nekog DS modela. Kao prvo, velika je vjerovatnoća da ni ne znaju za postojanje ovog francuskog premium brenda. Kao drugo, pa zar se jedan predsjednik, visoki državnik voziti u bilo čemu drugom što nije Mercedes ili Audi? Pa moguće je, naročito ako ne liječite svoje lične komplekse kroz automobil u kojem se vozite.

Emmanuel Macron, francuski predsjednik je dobio novi predsjednički auto, a to je DS 7 Crossback u najnovijoj izvedbi, dodatno poboljšanoj i modifikovanoj za svrhu kojoj će služiti. Iako ovo nije prvi DS 7 u službi predsjedničkog vozila, ovaj DS 7 Crossback je definitivno najspecifičniji od svih u kojima se do sada vozio francuski predsjednik. Prvenstveno, ovaj primjerak je produžen za 20 centimetara iza B-stuba kako bi se povećao prostor za noge na stražnjim sjedištima za 545 milimetara. Standardna sjedišta su zamijenjena “foteljama” koje daju pravi predsjednički luksuz. Putnicima su na raspolaganju bežični punjači, USB portovi i držači za dokumente.

Pod haubom se nalazi 1.6 litarski turbo benzinski motor uparen sa dva elektromotora koji skupa sa SUS motorom isporučuju 300 KS. E-Tense hibridna pogonska jedinica šalje snagu na sva četiri točka preko automatskog mjenjača. Ova snaga je itekako potrebna za ovaj automobil obzirom na to da je i blindiran, a iz DS-a nisu saopštili specifikaciju “oklopa”, te kolika je autonomija ovog automobila. Na kraju, to nije ni bitno jer ovakav automobil ne možete kupiti, a jedina šansa da se provozate u njemu je da pobijedite na predsjedničkim izborima u Francuskoj – sretno!