Posted on

FORD FOCUS ST EDITION: DODATNO IZBRUŠENI HOT HATCH

Ford je mnoge svoje fanove razočarao onoga momenta kada su objavili vijest da Focus RS neće doživjeti četvrtu generaciju. Za većinu je to značilo „tragičan“ kraj za rasnog sportaša, međutim Ford nas ipak nije ostavio na cjedilu. Focus ST četvrte generacije je uspješno popunio prazninu koja je ostala nakon eliminacije RS-a, a vrlo brzo su svi ostavili po strani taj nedostatak pogona na sva četiri točka koji je bio rezervisan samo za RS model. Aktuelni Focus ST je pokazao da može biti jednako zabavan kao i svoj stariji brat.

Sada su iz Ford Performance odjeljenja spremili nešto novo, nešto što do sada nisu imali u ponudi. To je Focus ST Edition. Iako se ne radi o nekom paketu nadogradnji koji se odnose na performanse ovog automobila, u Fordu su spremili nadogradnje koje ga čine, kako oni kažu „najagilnijim Focusom ST ikada“. Sve modifikacije se odnose na ovjes koji je testiran na Nordschleifeu. Automobil je dobio nove dvosmjerno podesive gevinde, dvocijevna kućišta amortizera od nehrđajućeg čelika i posebne opruge, a sve u saradnji s firmom KW Automotive.

Za sve one koji nisu sigurni koja podešavanja da odaberu, uz automobil, Ford će vam priložiti i posebnu tehničku dokumentaciju koja vam pruža informacije o preporučenim podešavanjima ovjesa u zavisnosti o uslovima vožnje. Pored svih dostupnih podešavanja, Ford je spremio i posebni Nurburgring mod za upotrebu na stazi. Na automobilu se nalaze i ultralake 19-inčne felge sa Michelin Pilot Sport 4S gumama.

Pod haubom se i dalje nalazi isti 2.3 EcoBoost turbo motor koji razvija 280 KS i 420 Nm obrtnog momenta. Uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, Focus ST od 0 do 100 ubrzava za samo 5,7 sekundi. Focus ST Edition je već dostupan u određenim zemljama za narudžbu, a dolazi u ekskluzvnoj Azura nijansi plave boje.