Posted on

KIA NA SALONU IAA MOBILITY U ZNAKU ELEKTRIFIKACIJE

Kia će na salonu IAA u Minhenu – do pandemije koronavirusa se u nešto drugačijem formatu bijenalno održavao u Frankfurtu – predstaviti novosti na području elektrifikacije.

Globalna premijera  plug-in hibridne izvedbe novog Sportaga
Na ovom salonu, koji je ove godine nakon promjene lokacije po prvi put namijenjen mobilnosti i trajaće od 7. do 12. septembra, globalnu premijeru doživjet će plug-in hibridna izvedba potpuno novog Kia Sportaga (PHEV).

Prva evropska izvedba Sportaga u 28-godišnjoj historiji ovog modela
Plug-in hibridni Sportage se temelji na prvoj evropskoj izvedbi Sportaga u 28-godišnjoj historiji ovog vrlo uspješnog modela. Sportage PHEV će privlačiti ljude koji žele preći na struju, a ujedno uživati u praktičnosti i obliku novog urbanog sportskog terenca. PHEV izvedbu pokreće 1,6-litarski T-GDI motor, elektromotor s trajnim magnetom s kapacitetom od 66,9 kW i litijum-jonski polimerni baterijski sklop kapaciteta od 13,8 kWh.

Evropska premijera Kijinog isključivo električnog vozila EV6
Kia će na salonu prvi put predstaviti model EV6, utjelovljenje nove Kije. Visokotehnološki BEV razvijen je s ciljem uklanjanja svih prepreka koje spriječavaju masovniji prelazak na struju. EV6 će nuditi vrlo brzo punjenje, pristup do razgranate mreže punionica, impresivno dug domet i najprostraniju unutrašnjost u svom razredu. EV6 će kupcima omogućavati najbolje iskustvo električnog vozila, koji će po pitanju troškova vlasništva i pristupačnosti biti ravnopravan benzinskom ili dizelskom vozilu, ali s puno manjim ugljičnim otiskom.

Posjetioci salona IAA Mobility moći će izbliza upoznati novi Sportage i EV6
Posjetioci salona IAA Mobility moći će pogledati Kijin izložbeni prostor  na Odeonsplatzu, gdje će zahvaljujući virtualnoj realnosti (VR) moći detaljnije isprobati EV6 i naravno izbliza upoznati novog Sportaga PHEV i novi EV6.