Posted on

FORD PREDSTAVIO SVOJ NOVI WRC AUTOMOBIL ZA 2022.

Danas počinje kultni oktanski festival u Goodwoodu. Mnogi proizvođači će ovom prilikom predstaviti određene novitete u svojoj ponudi, dok će neki jednostavno demonstrirati svoje posebne modele. Jedan od izuzetno posebnih modela koji nije za širu klijentelu je Ford Puma Rally1, potpuno novi WRC automobil nove generacije koja će od sljedeće godine kročiti na reli staze širom svijeta.

Automobil su razvijali stručnjaci iz M-Sporta, kultnog britanskog reli tima koji već godinama sarađuje s Fordom. Ford je pružio značajnu podršku u razvoju što će itekako značiti za šampionske ambicije ovog britanskog tima. Projekat elektrifikacije WRC automobila je nešto što je Ford ponovo primamilo da se više involvira u šampionat.

Ford Pumu Rally1 pokreće isti 1.6 litarski turbo motor koji se nalazi i u aktuelnoj Fiesti WRC, ali će u novoj generaciji biti kombinovan sa elektromotorom jačine 100 kW (135 KS), što znači da će ovi automobili imati snagu poput onih iz vremena Grupe B. Ipak, očekuje se da će ovi automobili biti značajno sporiji od aktuelne generacije, prvenstveno zbog dodatne težine u vidu baterija, a i prostiji aerodinamički paket će dodatno usporiti automobile u krivinama.

Premijerna vožnja Pume Rally1 se očekuje na poznatoj brdskoj trci u sklopu Goodwood festivala, a voziće je Adrien Fourmaux, M-Sportov vozač u WRC šampionatu, te Matthew Wilson, bivši WRC vozač i M-Sportov test vozač.