Posted on

VOLKSWAGEN PREDSTAVIO ULTIMATIVNI KARAVAN – GOLF R VARIANT

Volkswagen je do sada predstavio gotovo sve moguće izvedbe Golfa – krenulo je sa hečbekom, zatim su stizali GTI, GTD, GTE, karavan, pa i onaj najsnažniji među njima – Golf R. Golf R je predstavljen kao najsnažniji, najbolji i najzabavniji R ikada, međutim, šta s onima koji žele takav auto, ali im je potreban porodični auto? Volkswagen nije komplikovao – jednostavno je napravio Golf R Variant. Ali nije to Golf R Variant kakav smo do sada imali priliku da gledamo.

Sve ono što nudi manji hot hatch, Volkswagen je prenio u veću karoserijsku izvedbu i napravio ultimativni karavan. Rekli bismo da je Volkswagen primjenio Audijev recept koji koriste sa modelom RS6, ali je Golf ipak dosta pitomiji i uglađeniji, dok je RS6 potpuno divlji – ne moramo napominjati i koliko je skuplji…

Sve prednosti nove generacije karavanske izvedbe Golfa su ostale netaknute i apsolutno nije umanjena ni praktičnost i svakodnevna upotrebljivost. Automobil i dalje nudi pregršt pretinaca, veliki prtljažnik od 611 litara, kargo mreže, 230V utičnicu nazad, električno sklopivu kuku za vuču, otvaranje gepeka bez upotrebe ruku, kao i čitav niz drugih pametnih i korisnih rješenja.

Kada kažemo da je sve preuzeo od hečbeka, mislimo doslovno sve. Pod haubom se nalazi 2.0 turbo motor koji isporučuje 315 KS uz 420 Nm obrtnog momenta, što ga čini najsnažnijim Volkswagenom karavanom ikada. Isporuka snage se vrši putem sedmostepenog DSG mjenjača, a silnu snagu na cestu prenosi 4Motion pogon na sva četiri točka.

Maksimalna brzina automobila iznosi 250 km/h za standardni model i 270 km/h za model sa R Performance paketom. Ovaj paket koristi i 19-inčne felge umjesto standardnih 18-inčnih, a kupac dobija i Specijalni (Nurburgring mod) i Drift vozački profil. O cijenama još uvijek nema zvaničnih podataka, ali je izvjesno da bi trebao biti skuplji od standardnog Golfa R, a vrlo vjerovatno će cijenom premašitii i 100.000 KM u startu.