Posted on

GRANDIOZNA ALPINA B8 U OSVJEŽENOM IZDANJU

Prije nekoliko dana, BMW je predstavio paket osvježenja za Seriju 8. Iako broj modifikacija nije nešto velik, a izmjene na automobilu su praktično neprimjetne, Alpina ne želi da kasni za „matičnom“ kompanijom i već imaju spremnu svoju varijantu koja se zove B8. Konkretno, Alpina je predstavila B8 Gran Coupe. Ova impresivna dinamična limuzina prati stope originalnog fabričkog modela.

U principu nemamo puno novosti koje su spremili u Alpini. Najviše se ističe nova osvijetljena maska hladnjaka koja je sada postala trend na BMW-ovim modelima. Na osvježeni model, dodan je karakteristični body kit za Alpinine modele, masivne 20-krake felge od 21 inča na kojima dolaze Pirellijevi pneumatici. Takođe, kupci mogu kupiti još jedan identičan set felgi za svoj zimski set guma, ali „za broj manje“ (20 inča).

Iznutra, sve je isto kao i kod fabričke Serije 8 Gran Coupe. Novi 12,3 inčni Live Cockpit Professional displej je zamijenio stari 10,25-inčni digitalni klaster instrumenata. Osvijetljene ručke vrata iznutra, iDrive kontroler u kristalnom staklu sa ugraviranim Alpina logom daju enterijeru dodatnu prefinjenost, a kolo upravljača je presvučeno prirodnom kožom.

Pod haubom nije bilo promjena. B8 Gran Coupe pokreće 4.4 litarski biturbo V8 motor sa 621 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Snagu na točkove prenosi osmostepeni automatski mjenjač, a za ubrzanje od 0 do 100 mu je potrebno samo 3,4 sekunde. Brzina je elektronski „ograničena“ na 324 km/h. Samo se pitamo, ko je u prilici uopšte da dostigne tu brzinu, bilo gdje… Ne daj Bože, ne žalimo se, ali nam je čudno da neko „ograničava“ brzinu koja je danas postala neprihvatljiva proizvođačima poput Volva i ostalih „super sigurnih proizvođača“ koji se zalažu za ubijanje svakog vozačkog zadovoljstva.