Posted on

FERRARI SF90 STRADALE INSPIRISAN ETNOM

Prošle sedmice smo pisali o unikatnom modelu 812 Competizione koji je dio serije od pet automobila kojima Ferrari proslavlja desetu godišnjicu Cavalcade road toura za vlasnike Ferrarijevih automobila. Ove sedmice je stigao novi, drugi u nizu tih modela. Radi se o posebnoj izvedbi modela SF90 Stradale, a u njegovom slučaju, dizajneri su inspiraciju crpili iz čuvene talijanske planine Etna, koja je poznata i po veoma opasnom vulkanu.

Automobil dolazi u crvenoj boji, što nije nikakvo iznenađenje kada je u pitanju jedan Ferrari. Ipak, ovdje se radi o potpuno drugačijoj nijansi crvene, koju iz Ferrarija nazivaju i „zemljanom nijansom“ crvene. Zvanični naziv je Rosso Taormina. Osim što je eksterijer obojen u tu boju, nalazimo je i u enterijeru: na podu, centralnoj konzoli i sjedištima. Druga, uobičajena, drečava crvena mami poglede iza masivnih crnih alu felgi, a u tom bojom su ofarbana ogromna kočiona kliješta.

Vezani članak

UNIKATNI 812 COMPETIZIONE U ČAST 10 GODINA FERRARI CAVALCADEA

Ovaj automobil pokreće moćni 4.0 V8 biturbo motor uparen sa elektromotorom. Ukupna snaga pogonske jedinice iznosi 986 KS i 800 Nm obrtnog mometa. Od 0 do 100 ubrzava za samo 2,5 sekunde. Njegova maksimalna brzina iznosi 340 km/h.