Posted on

HONDA CIVIC TYPE R FK8 POSTAVILA OPROŠTAJNI REKORD (VIDEO)

Honda već neko vrijeme najavljuje novu generaciju Civica Type R. Protekla generacija je definitivno najbolja u historiji i zasigurno će u novoj generaciji postati samo bolja, obzirom na to da su Japanci još sa FK2 generacijom pronašli pravu formulu koja je Civic Type R učinila automobilom kakav je bio prije predstavljanja FN2 koji je bio ogroman korak unazad po pitanju performansi i voznih karakteristika. Ipak, to su Japanci i oni ne prave dva puta istu grešku.

Lekcija je naučena, a FK8 je generacija koja je dugo vladala Nordschleifeom, a u svojoj kolekciji i dalje drži brojne rekorde. Neki su srušeni, ali su razlike minimalne. Primjera radi, od Civica Type R na Nordschleifeu brži su samo Audi RS3 (2.5 turbo, 5 cilindara, 4×4) i Renault Megane R.S. Trophy-R (2.0 turbo, 4 cilindra, prednji pogon, „trackday“ auto). Dakle, nije jednostavno biti brži od Honde.

FK8 je generacija brojnih rekorda i tako odlazi u penziju. Novi, vjerovatno i posljednji rekord za ovu generaciju Civica Type R je postavljen na stazi Bend Motorsport Park u Australiji. Honda je u potpunosti demonstrirala svoju silu, dovezavši „obični“ CTR i CTR Limited Edition koji je baš kao gore pomenuti Megane R.S. Trophy-R neka vrsta „trackday“ automobila bez zadnjih sjedišta, bez klime, sa krutim ovjesom koji svakako nije idealan za svakodnevnu upotrebu.

Rekord je oboren i sa „običnim“ Civicom Type R, a zatim je dodatno popravljen sa Limited Edition varijantom. 22,7 kilograma lakši, CTR Limited Edition je bio brži čitavu sekundu od standardnog Civica Type R. Novi Civic Type R bi trebao biti predstavljen ove godine, a pod haubom nove generacije ovog monstruoznog hot hatch automobila će se nalaziti unaprijeđena verzija već postojećeg 2.0 turbo četverocilindarskog motora koji u FK8 generaciji razvija 320 KS.