Posted on

HONDA OBJAVILA NAJNOVIJE TEASERE NOVOG CIVICA TYPE R

Honda je u oktobru po prvi put najavila Civic Type R nove generacije presvučen kamuflažnom folijom. Premijeru ćemo morati da pričekamo još neko vrijeme, ali pozitivna stvar je što će se to definitivno desiti naredne godine. Honda sve dobre stvari drži u tajnosti, ali je proizvođač automobila želio podsjetiti svijet da se razvoj ultimativnog hot hatcha odvija na čuvenoj stazi Suzuka u Japanu.

Set fotografija prikazuje automobil na trkaćoj stazi koji je još uvijek u potpunosti maskiran. Međutim, usko pripijena kamuflaža otkriva nekoliko dizajnerskih detalja i teško je sakriti masivno krilo i tri cijevi auspuha koje su ponovo postavljene na sredinu. Novi Type R slijedit će smjernice „običnog“ Civica usvajanjem suptilnijeg dizajna od prethodnog modela. Ni sprijeda ni straga ne izgleda tako agresivno kao prije, iako izgleda daleko „opakije“ od novog Civica u standardnoj izvedbi.

Honda sigurno neće otkriti ništa prije premijere, ali postoje glasine koje kažu da bi ispod haube mogao biti hibrid od 400 KS. U tu priču ne možemo baš tek tako povjerovati obzirom na to da bi ova generacija Civica Type R trebala biti posljednja „čistokrvna“ benzinska. Vjerovatniji scenarij je da Honda nadogradi aktuelni K20C1 2.0 turbo benzinski motor kako bi dobila više snage nego prije. Ručni mjenjač će i dalje biti jedini dostupan u ponudi. Trenutni Type R za evropsko tržište razvija 320 KS.