Posted on

KOENIGSEGG NAJAVIO NOVI HIPERAUTOMOBIL ZA 2022.

Ušli smo u 2022. godinu. Ljudi širom svijeta su na različite načine proslavili Novu godinu, većina je to obilježila vatrometom, dok neki pojedinci to čine tako što pišu novogodišnje odluke kojih će se pridržavati u godini pred njima, što bi im u konačnici trebalo donijeti željenu promjenu u životu.

Koenigsegg je odlučio dočekati Novu godinu s „velikim praskom“, nečim što bi vrlo moguće mogao biti teaser novog hiperautomobila. Objavom na svojim društvenim mrežama, švedski proizvođač automobila je podijelio svoje novogodišnju odluku koja glasi “Draga 2022., evo naše novogodišnje odluke – Više ultimativnih performansi kroz pametan inženjering i optimalan dizajn. Idemo!”

Teaser prikazuje zamračenu siluetu Koenigsegga. Ne morate pokušavati sa Photoshopom, mi smo probali i ništa nismo dobili. Očito su u Koenigseggu odlučili ostati potpuno misteriozni neko vrijeme, a prepustiti javnosti da se bavi nagađanjima.

Prema silueti koju vidimo, dizajn stražnjih svjetala podsjeća na dizajn CCX-a iz 2006. godine, prvog Koenigsegga koji je koristio interno razvijen motor. Suptilni stražnji difuzor je mali podsjetnik na Ageru, dok prednji spliter podsjeća na CCR iz 2004. godine. Cjelokupan dizajn zapravo ocrtava karakteristični Koenigseggov dizajn kapljice za što bolju aerodinamičku efikasnost.

Šta je to što bi Koenigsegg želio poručiti svojim fanovima? Ono što je vrlo moguće, a toga su se prisjetili i mnogi korisnici Faceboka i Instagrama u komentarima koji su podsjetili na 20. godišnjicu Koenigseggovog prvog superautomobila, CC8S. Novi hiperautomobil bi mogao biti svojevrstan omaž toj godišnjici, ali i dalje sve spada u domen glasina. Samo se nadamo da će Koenigsegg ponovo posegnuti za SUS motorom i da će novi hiperautomobil moći da isporuči vozačko iskustvo kao i svi njegovi prethodnici.