Posted on

KRAJ VOLKSWAGEN PASSATA U EVROPI!

Statusni simbol, san mnogih Bosanaca i Hercegovaca, vrhunac postignuća među automobilima, uskoro će završiti svoju karijeru. Volkswagen je objavio da je kraj – Passat ide u historiju! Na žalost mnogobrojnih vlasnika, kao i onih koji su oduvijek maštali da dođu u posjed jednog primjerka, vremena za takvo što je sve manje, obzirom na to da proizvodnja VW Passata prestaje 2023. godine. Ipak, u prodaji će ostati jedna njegova izvedba, a to je Passat Variant koji će i dalje nastaviti da „živi“ za razliku od sedan izvedbe.

Razlozi? Postoje dva. Jedan od njih je Passatov rođak iz Češke. Škoda Superb je sve popularnija, a obzirom na pristupačniju cijenu za mehanički isti automobil, te Škodinu praktičnost, Superb je jedan od „grobara“ Volkswagen Passata. Drugi razlog je ekspanzija SUV segmenta i globalni rast prodaje tog tipa automobila, a sve manja potražnja za luksuznim limuzinama. U Volkswagenu su odlučili da Passat bude spašen radi i dalje velikog interesovanja u Zapadnoj Evropi gdje je upravo karavanska izvedba veoma popularna, dok će ostatak Evrope pokrivati Škoda Superb koja će u narednoj generaciji otići još jedan korak naprijed po pitanju tehnološkog napretka, luksuza, komfora i praktičnosti.

Umjesto limuzinskog Passata, Volkswagen sprema model Aero – četverovratni električni sedan, čija će proizvodnja početi upravo 2023. kada Passat sedan završi svoju karijeru na evropskom tržištu. Jedna od žrtava SUV ekspanzije je i model Arteon koji možemo smatrati „derivatom“ Passata u nešto luksuznijoj i elegantnijoj formi. Po svemu sudeći, Arteon i Arteon Shooting Brake će poživjeti samo u svojoj prvoj generaciji te da nikada nećemo vidjeti njihovog nasljednika.