Posted on

ŠTA KIA MOTORS NUDI IZVAN EVROPE?

Ovaj put predstavljamo neke od najuspješnijih modela iz Kijine ponude koji nisu raspoloživi u Evropi.

Kia Motors Corporation je u 2019. kroz svoju globalnu mrežu preko 5.000 zastupnika prodala 2,77 miliona vozila kupcima iz više od 180 zemalja svijeta. Na tako brojnim tržištima koja se između sebe često puno razlikuju s obzirom na potrebe kupaca, zakonodavstvo i zakonske zahtjeve Kia nudi širok izbor modela – među njima je i mnogo takvih koji u Evropi nisu u prodaji.

Kijina globalna ponuda modela uključuje luksuzne limuzine, male gradske automobile, baterijska električna vozila, grand tourere visokih performansi i mnogo različitih sportskih terenaca. Kijina evropska ponuda vozačima pruža vozila s nultim ili nižim emisijama, mala gradska vozila i porodicu SUV-ova. Na ostalim tržištima su na raspolaganju vrlo različite mogućnosti.

Za bolju predstavu raznolikosti game modela korporacija Kia Motors predstavlja svu širinu i obim ponude koju nudi širom svijeta.

K900
Kia K900 je najprestižnija luksuzna limuzina ovog proizvođača. K900 je podigao vrijednost brenda na ključnim tržištima širom svijeta, pogotovo u Koreji, Rusiji, Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku. 5,0-litarski V8 GDi  motor – najsnažniji u istoriji Kije – predstavlja vrh ponude kod ove luksuzne limuzine, a tu je i 3,3-litarski T-GDi V6 motor kojeg možemo naći i kod Stingera. Luksuz i sofisticirani dizajnerski elementi vanjštine i unutrašnjosti daju ovom vozilu ozbiljan izgled.

Seltos
Kompaktni SUV, predstavljen 2019. godine, karakterišu prepoznatljivi dizajnerski detalji koji stvaraju utisak suptilnog sportskog stila. Seltos proizvode u dvije fabrike – u Južnoj Koreji (Gwangju) i Indiji (Andhra Pradesh) – odakle ga distribuiraju na brojna tržišta, npr. u Sjevernu i Južnu Ameriku, Rusiju, Indiju i Kinu.

Ray EV
Model Kia Ray EV je na tržište stigao 2011. godine, prije dolaska električnih modela e-Niro i e-Soul. Radi se o prvom Kijinom i općenito prvom korejskom električnom vozilu koju je bilo raspoloživo samo na domaćem korejskom tržištu. Ray EV je pokretao 50-kilovatni elektro motor s kompaktnim, tada vrlo potentnim litijum-ionskim polimersim baterijskim sklopom kapaciteta16,4 kWh koji mu je omogućavao domet do 138 kilometara s jednim punjenjem. Njegove kompaktne dimenzije su bile idealne za gradski auto i seulske ceste.

Soul GT-Line
Dok je novi Soul u Evropi raspoloživ isključivo kao električni auto dugog dometa i s nultim emisijama drugdje je kupcima dostupan kao model s benzinskim pogonom i opremom GT-Line. Ovaj sportski paket donosi novi dizajn prednjeg i zadnjeg dijela, 18-inčne aluminijske naplatke, jedinstvene bočne pragove i crvene dodatke na prednjem dijelu. Pored toga tuje i sportski podešen ovjes sa 1,6-litarskim turbobenzinskim motorom sa 204 KS, sličan onom koju možemo naći kod izvedbi Ceed GT i ProCeed GT.

Telluride
Telluride je najveći SUV koji je Kia ikada proizvela. Omoguava udobno sjedenje za osam putnika, a donosi snažan 3,8-litarski V6 motor  sa 295 konjskih snaga te omogućava aktivan pogon na sva četiri točka. Kia Telluride je nedavno postao Svjetski auto 2020. godine (World Car of the Year), a i osvajač je brojnih važnih nagrada na svom glavnom tržištu, u SAD, gdje je između ostalog postao Sjevernoameričko terensko vozilo godine (North American Utility Vehicle of the Year) i SUV godine po izboru medija MotorTrend.

Rio Sedan
Model Rio je u Evropi dobro poznat kao 5-vratni mali automobil i kao jedan od najprodavanijih modela Kije u svijetu. Ipak na brojnim tržištima širom svijeta prodaju ga kao 4-vratnu limuzinu.

Mohave
Kia Mohave je ime dobio po istoimenoj pozantoj pustinji u Kaliforniji i u skladu s tim donosi robustan i čvrst izgled, koji istovremeno u unutrašnjosti nudi osjećaj smirenosti, dakle kontradikciju kao i pustinjske ekstremne temperature. Model, koji je izrađen na robusnoj voznoj nosivoj šasiji, raspoloživ je sa V6 motorima – 3,8-litarskim benzinskim ili 3,0-litarskim CRDi dizelskim motorom. Mohave je još jedan odličan primjer visokokvalitetnih SUV-ova, koje Kia proizvodi za različita tržišta i različite potrebe klijenata.

Stinger GT420
Izvedba GT420, koja je bila unikatna i razvijena u Velikoj Britaniji i napravljena je na osnovi predserijskog Stingera odlično utjelovljava Kijin slogan »snaga iznenađenja« (‘Power to Surprise’). Ovaj zajednički projekt je rezultat saradnje Kia Motors UK i inžinjera Hyundaijevog evropskog tehničnog centra u njemačkom Rüsselsheimu. Preradom motora i šasije Stinger GT420 pruža impresivnih 428 KS i okretni moment od 560 Nm. Model je kao stvoren za trkaću stazu, jer opremljen sa snažnijim kočnicama i sigurnosnim kavezom.

Cadenza / K7
Kia Cadenza je debitirala na salonu u Chicagu, a u Južnoj Koreji je prodaju kao Kia K7. Premium limuzinu pokreće 3,3-litarski V6 motor sa 294 konjske snage. Cadenza, koja je bogato opremljena s najnovijim tehnologijama i modernim pomagalima za vrhunsku udobnost, ostaje vjerna svom poslanstvu da pruža luksuzno unutrašnjost koju kombinuje sa tihom i povezanom vožnjom.

K2700
Kia ne proizvodi samo porodična putnička vozila nego i komercijalna vozila – kamion iz serije K je upravo takav primjer. Njegov keson je dug 3.110 mm i širok 1.630 mm (standardno), što korisnicima nudi solidne mogućnosti prevoza robe. Keson sa svojom visinom od samo 770 mm omogućava jednostavan pristup za utovar i istovar.