Posted on

RENDER: RENAULT MEGANE EVISION U PRODUKCIJSKOJ FORMI

U oktobru ove godine, Renault je predstavio novi konceptni model. Megane eVision, kako i samo ime sugeriše, prikazuje kako bi ovaj hatchback mogao izgledati u budućnosti u potpuno električnoj formi. Produkcijska varijanta ovog modela bi trebala stići naredne godine, a Motor1 je kreirao jedan prilično realističan render novog Meganea.

Očigledno je da su dizajneri koristili Megane eVision koncept kao bazu, ali su dali sebi slobodu da automobilu povećaju klirens i dadnu mu nešto „čvršći“ stav. Proporcije su skladne te krajnji rezultat djeluje izuzetno lijepo i privlačno. Ipak, ovdje se radi o električnoj izvedbi, a kako će Megane i dalje biti dostupan s konvencionalnim SUS motorima, automobil će u svojoj „običnoj“ verziji morati izgledati nešto drugačije u odnosu na koncept eVision.

To znači da prednji kraj mora biti nešto otvoreniji i „prozračniji“ jer je pogonskoj jedinici potrebno adekvatno hlađenje i dotok zraka na usisnu granu. Tako bi prednji branik mogao ostati zatvoren u svom gornjem dijelu kako bi ostao dovoljno uglađen, ali bi su otvori za zrak ipak neophodni u nižem dijelu. Električna verzija može imati zatvorenu donju sekciju, što je u principu i poželjno zbog efikasnosti i protoka zraka oko vozila.

Sasvim je izvjesno da će Megane u petoj generaciji dobiti svoju električnu verziju. Prvi izvještaji i studije upućuju na to da će Megane koristiti jedan elektromotor koji će snagu prenositi na prednju osovinu, a raspolagaće sa 215 KS i isporučivati 300 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje od 0 do 100 će trajati manje od osam sekundi. Pored performansi, veoma je važno spomenuti autonomiju ovog vozila koja bi trebala iznositi oko 450 kilometara s jednim punjenjem.