Posted on

MASERATI PREDSTAVIO DUGO OČEKIVANI MC20

Da li se sjećate koncepta Maserati Alfieri iz 2014. godine? Tada su iz Maseratija obećali da ćete produkcijsku izvedbu tog koncepta moći kupiti vrlo brzo. Ipak, prošlo je od tada šest godina, te obećanje o brzom dolasku produkcijske verzije nije ispunjeno, ali je barem predstavljen. Da li je vrijedilo čekati? O, da!

Stigao je Maserati MC20, novi sportski automobil iz Maseratija koji nije u potpunosti produkcijsko ostvarenje koncepta Alfieri. Po našem mišljenju, čak je i bolji od Alfierija! Ovaj sportski „trozubac“ pokreće moćni 3.0 biturbo V6 motor i razvija 621 KS uz 729 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnju osovinu, a za to je zadužen osmostepeni automatik sa dvostrukim kvačilom. Od 0 do 100 ova zvijer ubrzava za 2,9 sekundi, a maksimalna brzina koju može postići je 323 km/h.

Motor ovog automobila je u potpunosti razvijen od strane Maseratija. Dakle ovo nije Alfin motor „na steroidima“, već su Maseratijevi inžinjeri razvili kompletan agregat iz nule. Koristeći tehnologiju inspirisanu Formulom 1, MC20 ima impresivan omjer mase i snage koji iznosi 2,3 kilograma po jednoj konjskoj snazi. Njegova ukupna masa iznosi svega 1.500 kg što može zahvaliti ultra laganoj monokok konstrukciji.

Na raspolaganju su vam četiri tradicionalna moda: Wet, GT, Sport i Corsa, koji su dostupni na biraču moda vožnje, dok peta opcija „ESC Off“ u potpunosti isključuje kontrolu proklizavanja. Svaki mod podešava parametre upravljačkog sistema, osjetljivosti gasa, kao i ovjesa koji u ovisnosti o modu, može biti povišen ili spušten. Sve ove opcije su dostupne i na električnoj verziji MC20 koji je nešto brži na ubrzanju – od 0 do 100 stiže za 2,8 sekundi, ali je njegova maksimalna brzina manja i iznosi 310 km/h. Maksimalni domet vozila iznosi 323 kilometra.