Posted on

MERCEDES-AMG PREDSTAVIO GT63 S E PERFORMANCE EDITION

Mercedesovo AMG odjeljenje je predstavilo novu varijantu njihovog performantnog modela GT 63 S E. Kao direktan konkurent Porsche Panameri S E-Hybrid, AMG GT 63 S E je izuzetno skup, daleko skuplji od njegovih benzinskih „rođaka“. Cijenu diže plug-in hibridni sistem koji ovaj auto čini najsnažnijim Mercedesovim serijskim automobilom u ponudi, izuzmemo li hiperautomobil One koji je svakako izvan ovog svijeta.

U Affalterbachu su smislili još jedan način kako da dodatno dignu cijenu ovom automobilu. Pa naravno  – kreiranjem „posebne edicije“. U Mercedesu su je nazvali Performance Edition, a zbog naziva biste očekivali da ovaj automobil bude i nešto snažniji od standardnog modela. Eh, to već nije slučaj. Moćni 4.0 litarski V8 biturbo motor u kombinaciji s elektromotorom i dalje isporučuje 831 KS s 1.470 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 za samo 2,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 316 km/h. Ono što kvari dojam je masa automobila od 2.380 kilograma pa smo sigurni da nije baš najspretniji u krivinama.

Performance Edition se tako svodi tek na neke vizuelne izmjene. Modeli iz ove edicije stižu u upečatljivoj Hell Magno zelenoj boji ekskluzivnoj za AMG modele i na 21-inčnim felgama. U serijskoj opremi su AMG Night paket i AMG Night paket II koji donose niz crnih detalja. Uz to, Mercedes vam nudi i aerodinamički i karbon paket za eksterijer, kao i panorama krov te Nappa kožu iznutra u dvije nijanse.

Dolazimo do cijene. Za AMG GT63 S E Performance Edition biće potrebno izdvojiti 218.674€. To je njegova cijena u Njemačkoj. Ta cifra ga čini tek nešto jeftinijim od Maybacha koji je ipak – MAYBACH…