Posted on

PREDSTAVLJENA NAJSNAŽNIJA SERIJSKA ŠKODA IKADA

Škoda je predstavila svoj drugi potpuno električni model. Enyaq iV je dobio svog „coupe“ brata koji u svom nazivu nosi upravo taj dodatak. Prateći trendove i sve veću potražnju za dinamičnim coupe terencima, Škoda je pored kompaktnog Enyaqa odlučila ponuditi i njegovu coupe varijantu koja bi mogla biti privlačna kupcima koji žele automobil koji je prostran, ali istovremeno da ima dašak sportskog dizajna. Pored standardne iV izvedbe, Škoda je predstavila i RS izvedbu, što znači da je ovo prvi električni RS model u historiji kompanije.

Enyaq Coupe RS iV raspolaže sa 300 KS, 460 Nm obrtnog momenta, što nas direktno povezuje s Volkswagenom ID.5 GTX koji ima identičnu snagu i obrtni moment. Ovo je zapravo najsnažnija serijska Škoda ikada proizvedena. Od 0 do 100 potrebno mu je 6,5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 180 km/h. Za njegovo pokretanje su zadužena dva elektromotora s većom baterijom od 82 kWh.

Općenito gledajući, Enyaq Coupe je u dizajnerskom smislu praktično isti kao i svoj kompaktni „brat“, a jedina razlika je upravo ta padajuća linija krova. Zahvaljujući novom obliku karoserije, Enyaq Coupe ima bolju aerodinamičku efikasnost koja se ogleda u veoma niskom koeficijentu otpora od samo 0,234. U tom poređenju, Enyaq je bolji u odnosu na Volkswagen ID.5 čiji koeficijent iznosi 0,26.

U višim paketima opreme, Enyaq Coupe će imati osvijetljenu prednju masku koju Škoda naziva „Crystal Face“ u kojoj se nalazi 131 dioda. Enyaq Coupe stiže sa matrix LED svjetlima naprijed i LED svjetlima nazad. U ovisnosti od baterije i toga da li ste odabrali verziju sa zadnjim ili pogonom na sva četiri točka, Enyaq Coupe ima domet od 545 km po WLTP ciklusu u kombinaciji s većom baterijom i motorom od 201 KS na zadnjoj osovini.

Ljubitelji ekrana će imati masivni „tablet“ na centralnoj konzoli čija dijagonala iznosi 13 inča, a digitalna instrument tabla je takođe tu i njena dijagonala iznosi 5,3 inča. Kupci mogu odabrati i head-up displej, kao i Canton sistem ozvučenja sa 13 zvučnika i indukcijsko punjenje telefona.

Enyaq Coupe će biti dostupan za narudžbe nešto kasnije ove godine. Cjenovno, očekujemo da će Enyaq Coupe biti najskuplji model, pogotovo u RS izvedbi. Da li će biti dostupan i u BiH? Teško. Kao što i sami vidimo, čak ni kompaktni Enyaq iV nije stigao u BiH iako je predstavljen 1.9.2020. godine, a od tada je prošlo previše vremena da bismo se mogli nadati Enyaqu Coupe.