Posted on

MERCEDES-BENZ CLE: ZAMJENA ZA COUPE IZVEDBE C I E KLASE

Teška vremena za ljubitelje coupe i cabrio automobila… Sve ih je manje, a i ono što se najavljuje je uglavnom odvratno električno. Ipak, nije sve tako crno. Mercedes razvija potpuno novi coupe model u ponudi koji će zamijeniti dva postojeća modela, C-klasu i E-klasu u coupe izvedbama. Novi model će biti zapravo „ujedinjenje“ dva modela, dok je S-klasa coupe ugašena. CLE je po prvi put viđen prošle godine na Nurburgringu, ali su u pitanju potpuno kamuflirani modeli koji doslovno ništa ne otkrivaju.

Sada su se po prvi put pojavili nezvanični renderi novog modela čija se premijera očekuje u 2023. godini. Umjetnički prikaz novog modela jasno slijedi aktuelni dizajnerski pravac Mercedesa, a u pitanju je AMG izvedba, što nam otkriva Panamericana maska hladnjaka, te specifični dizajn prednjeg branika s naglašenim usisnicima i otvorima za protok zraka oko automobila.

Ukoliko Mercedes krene ovim putem, dobit ćemo veoma elegantan i dinamičan coupe s gracioznom padajućom linijom krova. U ovakvom automobilu ona ima smisao. Kako prepoznajemo pravi coupe? Naravno, po veoma dugim vratima koja se široko otvaraju i nedostatku okvira prozora, što se vidi i na špijunskim fotografijama, ali i na renderu koji su kreirali momci s portala Carscoops.

S novim CLE, očekujemo da će čak i u najjačim AMG izvedbama s oznakom 63, pod haubom biti snažni 2.0 turbo motor s četiri cilindra uparen s elektromotorom snage 200 KS. Ukoliko to saberemo sa snagom benzinskog motora koja iznosi 415 KS; onda možemo očekivati isporuku snage od preko 600 KS, što je znatno više od konkurentskog M4, čak i u Competition izvedbi (510 KS).

Foto: Carscoops