Posted on

MERCEDES EQC 4×4² JE EKSTREMNI KONCEPT ELEKTRIČNOG TERENCA

Mercedes EQC 4×4² je koncept kojim njemački proizvođač želi da pokaže da je u stanju da napravi ekstremno terensko vozilo sa električnim pogonom. Po ugledu na G klasu 4×4², koja se proizvodila prije nekoliko godina, EQC 4×4² je izdignut za 20 cm u odnosu na regularni Mercedes EQC.

Mercedesovi inžinjeri primjenili su sličan recept kao kod koncepta E 400 All-Terrain 4×4². U potpunosti je modifikovan sistem oslanjanja, a standardne gume su zamijenjene setom pneumatika dimenzija 285/50 R 20. Zahvaljujući ovim izmjenama, EQC 4×4² ima klirens od 293 mm, što je za 153 mm više nego na regularnom električnom modelu EQC, ali više i od standardne G klase.

Zbog svih navedenih modifikacija, automobil je dobio i proširenja na blatobranima, kako bi se ispod njih “spakovali” novi, veliki točkovi, pa je EQC 4×4² širi za 20 cm u odnosu na regularni EQC. Terenske karakteristike koncepta su značajno unaprijeđene, tako da EQC 4×4² može da savlada vodenu prepreku dubine 40 cm. Napadni ugao je 31,8 stepeni, a silazni 33 stepena.

Pogonski sistem je ostao nepromijenjen, pa ovaj automobil koristi dva elektromotora koja pokreću i regularni EQC 400. Ukupna kombinovana snaga je 408 KS a maksimalni obrtni moment 760 Nm. Za skladištenje električne energije se koristi litijum-jonska baterija kapaciteta 80 kWh.

Mercedes za sada nema u planu da pokrene serijsku proizvodnju ovog koncepta, ali će on svakako poslužiti kao polazna osnova za neki budući električni terenac ovog brenda.

Izvor: B92.net