Posted on

NA PRODAJU POBJEDNIČKI FORD FOCUS WRC COLINA MCRAEA

Pokojni Colin McRae – kakva legenda i „vozačina“. Posljednji reli romantičar, čovjek koji je reli proslavio na do tada neviđen način. Čovjek koji je uz Sebastiena Loeba i Michaela Schumachera u velikoj mjeri uticao i na mene i probudio u meni želju da se i sam bavim automobilizmom. Ni sam ne znam koliko sam vremena proveo igrajući igrice koje su nosile njegovo ime. Prva je, naravno, bila Colin McRae Rally 2.0 i taj, barem za mene, kultni Ford Focus WRC u Martinijevim bojama. Bože, koliko sam volio taj auto! Dobro se sjećam i Bburagove makete tog Focusa WRC s kojom sam provodio sate i sate u igri dok se više nije raspala.

Mali dječak je sada odrastao čovjek, dakle prošlo je dosta vremena, ali taj Focus je i dalje veličanstven gdje god se pojavi. Zamislite da možete posjedovati jedan u svojoj kolekciji? Ne, ne mislim na Bburago, već na pravi Focus WRC koji je vozio upravo Colin McRae i čak ostvario pobjedu na Akropolis reliju 2001. Za mnoge ispunjenje dječačkog sna, a tek nekolicini ostvarivo. Ipak, oni koji su u mogućnosti da plate pozamašnu svotu novca za ovakav „djelić“ historije, imat će priliku da kupe ovaj automobil na aukciji koja će biti održana 5. marta 2022. u Londonu.

Ford Focus WRC Y4 FMC je 2001. vožen na tri relija, a McRae je ostvario jednu pobjedu i podijum. Kao što smo već rekli, ta pobjeda je ostvarena u Grčkoj, a podijum je stigao na Novom Zelandu kada je Škot završio na drugom mjestu nakon 24 brzinca velike borbe. Da stvar bude još bolja, na svom posljednjem startu u WRC šampionatu, ovaj Focus je završio na krovu. Pa ko ne bi želio posjedovati automobil koji je „krovirao“ McRae?

M-Sport je potpuno obnovio automobil koji je „mirovao“ do 2006. kada je prodat P&R Bennu, a samo godinu dana kasnije ga je kupio Hugh Hunter. Na svom kontu ima ukupno 58 odrađenih relija, 9 ukupnih pobjeda, 23 podijuma i 55 pobjeda na brzinskim ispitima. Nedavno je ponovo promijenio vlasnika koji ga je doveo u fabričko stanje i vratio mu izvorne Martini naljepnice i originalne naljepice sa Akropolis relija 2001.