Posted on

NOVI PEUGEOT 308 SW DONOSI SVJEŽINU U KLASU KOMPAKTNIH KARAVANA

Peugeot je jedan od proizvođača koji uspješno „pliva“ na tržištu koje je sve više okrenuto ka SUV modelima, ali uporedo s tim nude „klasične“ modele za sve one koji ne žele biti dio mainstreama i na neki način se žele istaći modernim kompaktima i limuzinama kojih je sve manje na cestama. Nakon vrlo hrabrog 508 i 508 SW, Peugeot je predstavio i novi 208, a najsvježiji članovi Peugeotove porodice modela s novim dizajnerskim potpisom su 308 i 308 SW. Kompaktni 308 je predstavljen nešto ranije ove godine, a sada je došao red i na karavansku izvedbu koja kod Peugeota nosi SW oznaku.

I nije ovo bilo kakav karavan. Peugeot je, bez ikakvog favoriziranja, predstavio jedan od najljepših i najatraktivnijih karavana na tržištu. Ako Peugeotovi karavani u prošlosti nisu bili jednako atraktivni kao kompaktne ili limuzinske izvedbe, s novim dizajnerskim smjerom, to je stvar prošlosti i sada su podjednako atraktivni, ako ne čak i atraktivniji. Oštre, naglašene linije karoserije, Peugeotov LED portpis na prednjem kraju, masivna maska hladnjaka i (nažalost) lažne kromirane cijevi izduvnog sistema, sasvim obični porodični 308 na cesti čine pojavom koja izaziva oduševljenje.

Kod karavana je glavni prodajni adut prtljažni prostor, a u slučaju novog 308 SW on iznosi 608 litara, što je i više nego dovoljno. Ukoliko oborite stražnja sjedišta, zapremina raste na 1.634 litra, a bez problema ćete ukrcati i predmete duže od 1,85 metara. U poređenju sa prethodnom generacijom 308 SW, nova generacija je duža šest centimetara i niža 20 milimetara. U poređenju s hečbekom, SW ima 21 cm duži zadnji prevjes koji je doprinio kreiranju masivnog prtljažnika.

Ponudu motora će činiti benzinci, dizeli i hibridi. Benzince predstavlja trocilindarski 1.2 litarski turbo motor koji je dostupan sa 110 i 130 KS. Dizelski agregati imaju samo jednog predstavnika i to je 1.5 HDI sa 130 KS, dok su hibridne pogonske jedinice dostupne sa 180 i 225 KS, a u oba slučaja, baterije vam donose autonomiju od 60 km prema WLTP mjerenjima. Peugeot je potvrdio i električnu izvedbu 308 u hečbek varijanti, ali nije poznato da li će i karavan biti dostupan kao električno vozilo.