Posted on

NOVI PEUGEOT 5008 ĆE BITI FOKUSIRAN NA PRAKTIČNOST

Peugeot je drugu generaciju modela 5008 predstavio 2016. godine na Sajmu automobila u Parizu. Druga generacija je bila zapravo prekretnica jer je 5008 iz monovolumena doživio transformaciju u stasiti, moderni SUV. Na tržištu je već četiri godine, te u Peugeotu razmišljaju o novoj generaciji. Facelift Peugeota 5008 bi trebao stići ove godine, a već 2022. stiže potpuno nova generacija.

Novi 5008 će ponovo doživjeti promjenu koncepta. Ona neće biti dramatična kao pri prelazu sa prve na drugu generaciju, ali će Peugeot prebaciti fokus na praktičnost svog flagship SUV modela. Promjene diktira ciljna skupina kupaca ovog modela. Drugu generaciju 5008 najčešće kupuju porodice sa djecom. To bi na moglo dovesti do „četvrtastijeg“ novog 5008.

Na prvom renderu kojeg je kreirao Avarvarii za AutoExpress, stražnje vjetrobransko staklo bi bilo postavljeno gotovo potpuno vertikalno što povoljno utiče na zapreminu prtljažnika. Glavni zadatak Peugeotovih dizajnera će biti da linija krova i dalje bude jednako agresivna kao što je slučaj sada, a uz pametnu upotrebu bočnih kromiranih dijelova, vizuelno bi bile smanjene metalne površine karoserije.

Novi 5008, kao i novi 3008, biće bazirani na platformi EMP2 V4, evoluciji platforme EMP2 koju koriste aktuelni modeli. To znači da će novi modeli moći koristiti benzinske, dizelske, blage hibridne, punjive hibridne ili potpuno električne pogonske jedinice.