Posted on

VOLVO PLANIRA PREDSTAVITI ELEKTRIČNI COUPE SUV

Volvo je jedan od brendova koji svoju budućnost zamišlja u potpunosti „na struju“. Pored svog brenda Polestar koji je orijentisan ka performantnim sportskim automobilima, Volvo planira da i svoju ponudu potpuno elektrifikuje u budućnosti. Trenutno, jedini potpuno električni automobil u ponudi je XC40, a u planu je novi električni SUV koji će imati svoju coupe izvedbu. Možda će baš XC40 dobiti svoju coupe varijantu (vizija prikazana na fotografiji).

Volvo namjerava predstavljati barem jedan električni automobil godišnje do 2025. godine. Fokusiranost na elektrifikaciju ponude će pomoći kompaniji da preinači svoj portfolio i otvoriti nove prilike u drugim segmentima.

„Prelazak na elektrifikaciju nam nudi šansu da ponovo razmislimo šta su to automobili. Mi smo znatno otvoreniji za kreiranje novih priča i novih modela kakve do sada nismo imali u ponudi, ne samo ponavljajući ono što smo do sada radili. Gledamo sve prilike da kreiramo nove velike, ali i manje automobile.“, izjavio je Robin Page, potpredsjednik dizajnerskog odjela u Volvu.

Upravo Page je indirektno najavio mogući dolazak coupe SUV-a koji bi bio električni, ali bi istovremeno bio demonstracija mogućnosti aerodinamičarskog tima švedske kompanije. Upravo aerodinamika automobila na današnjici predstavlja jedan od glavnih faktora efikasnosti, a sa coupe SUV-om, domet električnog terenca bi bio značajno poboljšan.