Posted on

NOVI PORSCHE MACAN DEBITUJE S VIŠE SNAGE, GTS NOVI "FLAGSHIP"

Porsche je predstavio novi Macan za 2022. godinu. Zahvaljujući brojnim špijunskim fotografijama i izvještajima, nismo previše iznenađeni s onim što vidimo sada i sa svim karakteristikama. Ipak, novi Porscheov model je tu, a shodno tome, potrebno je ispratiti svaki detalj o ovom automobilu iz poštovanja prema legendarnom brendu iz Zuffenhausena.

Najveća novost je izostanak Turbo izvedbe, što ne znači da će ostati praznina na tom mjestu. Umjesto Macan Turbo, na poziciji najperformantnije izvedbe, smjestio se Macan GTS. Uz poziciju, GTS je naslijedio i motor iz Macana Turbo pa tako Macan GTS koristi 2.9 litarski turbo V6 motor sa 434 KS. Uz Sport Chrono paket, Macan GTS ubrzava od 0 do 100 ubrzava za 4,1 sekundu i postiže maksimalnu brzinu od 272 km/h.

Performanse su unaprijeđene u svim verzijama. Osnovni Macan sa 2.0 turbo benzinskim motorom sada ima 261 KS i 400 Nm obrtnog momenta, dok je Macan S pozicioniran na prijašnje mjesto GTS-a i stiže sa V6 motorom od 375 KS. Neovisno o izvedbi, Macan je opremljen pogonom na sva četiri točka, a prenos snage vrši sedmostepeni PDK mjenjač s dvostrukim kvačilom.

Među zanimljivim dodacima za GTS model, nalazi se sportski paket koji uključuje Sport Chrono Paket i Porsche Torque Vectoring Plus sistem, ali je vizuelno dotjeraniji. Sport Design bočni retrovizori dolaze u visokosjajnoj crnoj boji, a automobil se vozi na GT Design 21-inčnim felgama s visokoperformantnim pneumaticima. Sportska sjedišta se mogu podešavati na 18 načina, još crnih detalja nalazimo na bočnim stranama i zadnjem kraju.

Novi Macan bi trebao stići u salone početkom 2022. godine, a cijene osnovnog modela bi trebale iznositi oko 92.000 KM, dok ćete za GTS morati izdvojiti oko 135.000 KM. Cijene za ovaj model u BiH još uvijek nisu objavljene, ali sve novosti možete pratiti i na web stranici Porsche Centra Sarajevo.