Posted on

OPEL PREDSTAVIO ASTRU U KARAVANSKOJ IZVEDBI

Opel je nešto ranije ove godine predstavio novu Astru. Njihov glavni tržišni adut je usko povezan sa Peugeotom 308 obzirom na to da su mehanički praktično identični. Ovo je prva generacija Astre nakon što je Opel ušao u PSA grupaciju, koja je u međuvremenu postala Stellantis. Stellantis je u prošlom mjesecu skinuo sa trona Volkswagenov koncern i bio najuspješnija grupacija na polju prodaje. U tom pozitivnom tonu predstavljaju novu Astru Sports Tourer.

Nova Astra Sports Tourer će biti ujedno prvi elektrifikovani karavan u Opelovoj ponudi. Ponuda motora je ista kao i kod hatchback varijante Astre. Benzinsku Astru pokreće 1.2 trocilindarski turbo motor sa 110 KS i 205 Nm obrtnog momenta ili nešto jača inačica istog agregata koja razvija 130 KS i 230 Nm obrtnog momenta. Jedini dizelaš u ponudi je 1.5 turbo motor sa 130 KS i 300 Nm obrtnog momenta. Hibridna Astra Sports Tourer koristi 1.6 turbo motor u kombinaciji sa elektromotorom, a ukupna snaga iznosi 180 KS i 360 Nm obrtnog momenta. Punjivi hibrid će biti dostupan i u još jačoj varijanti od 225 KS koja će stići nešto kasnije. Šestostepeni manuelni mjenjač dolazi u seriji, dok u jačim varijantama uključujući i PHEV stiže osmostepeni automatik.

Dizajnerski, Astra Sports Tourer izgleda baš onako kako smo i očekivali. Radi se o adaptaciji dizajna hatchbacka u produženu karavansku karoseriju. Opel je ponovo napravio veoma zanimljiv posao i Astra će zasigurno odskakati od ostatka prilično nemaštovite ponude. Ono što je najbitnije kod karavanskih izvedbi je zapremina prtljažnika, jer to je ono što ih „prodaje“. Iz Opela kažu da nova Astra Sports Tourer stiže sa prtljažnikom od 608 litara, dok zapremina raste na 1.634 litra ukoliko preklopite sjedišta. Prtljažnik je nešto manji kod hibridne Astre i njegova zapremina iznosi 548, odnosno 1.574 litara.

Nova Opel Astra Sports Tourer bi u salone trebala stići u prvoj polovini naredne godine, a o cijenama u Bosni i Hercegovini još nema podataka.