Posted on

OSVJEŽENA DACIA DUSTER ZA 2022. STIŽE UZ DCT AUTOMATIK

Dacia Duster aktuelne generacije je stigla na pola svog životnog vijeka. Od premijernog predstavljanja, prošlo je dovoljno vremena da vodstvo Dacie spremi osvježenje dizajna koji donosi diskretne promjene izvana i iznutra. Krenuvši od eksterijera, Duster je dobio novu nijansu narandžaste boje, a redizajnirana su i prednja svjetla sa modulima u obliku slova Y, kao što to imaju novi Logan i Sandero.

Duster za 2022. godinu je prvi Dacijin produkcijski model koji će imati LED pokazivače smjera sprijeda. Kao što smo već vidjeli na Loganu i Sanderu, crossover B-segmenta će koristiti LED tehnologiju za kratka svjetla. Dacia će koristiti LED osvjetljenje i za registraciju kako bi smanjili potrošnju električne energije i učinili ovaj crossover efikasnijim.

Novi modeli felgi, osim estetske uloge, imaju i ulogu u doprinosu efikasnosti. Tako su prije početka zvanične upotrebe, testirane i u vazdušnim tunelima radi unaprijeđivanja aerodinamičke efikasnosti i samo sa novim felgama, Dacia je uspjela smanjiti emisiju CO2 za 5,8 grama. Takođe, Duster je dobio i novi zadnji spojler koji takođe povećava aerodinamičku efikasnost.

Iznutra, Duster je dobio novi infotainment sistem sa 8-inčnim ekranom na dodir. Iako je i dalje veoma jeftin i pristupačan, Duster ne zaostaje za skupljom konkurencijom. Tako osvježeni Duster nudi bežičnu konekciju na Android Auto i Apple CarPlay, pored već ugrađenog navigacionog sistema. Dacia će čak nuditi i monitoring 4×4 pogona za modele sa pogonom na sva četiri točka koji vozaču nudi važne parametre.

Najvažnija mehanička novost je uvođenje šestostepenog automatskog mjenjača s dvostrukim kvačilom. Stari EDC automatik je i dalje dostupan isključivo u kombinaciji s prednjim pogonom i benzinskim motorom od 150 KS. Ukoliko želite 4×4 model, isti motor je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem.  Ručni mjenjač je dostupan i sa benzinskim TCe motorom od 90 i 130 KS i prednjim pogoonom. Ponuda dizela se oslanja samo na jedan motor i to dCi 115 koji je takođe moguće dobiti sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, a dostupan je i sa prednjim pogonom kao i sa pogonom na sva četiri točka.