Posted on

PEUGEOT POSTAJE POTPUNO ELEKTRIČNI BREND OD 2030.

Svi brendovi iz Stellantis grupacije će biti postati električni u bliskoj ili malo daljoj budućnosti. Peugeot je jedna od marki koja će povesti tranziciju prema mobilnosti s nultom emisijom za međunarodni automobilski koncern, a upravo su najavili svoje planove za za potpuni prelazak na električna vozila do 2030. Za sada, ovo se odnosi samo na europsko tržište.

Izvršna direktorica Peugeota, Linda Jackson, najavila je to u intervjuu za Automotive News, također dodajući da će francuski brend za međunarodna tržišta nastaviti s lansiranjem novih modela s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i tokom sljedeće decenije. Međutim, svaki novi model za Europu bit će potpuno električni od 2030. godine.

“S prelaskom na nove platforme, STLA Small, Medium, Large, od 2030. u Europi će svi naši modeli će postati električni”, rekla je Linda Jackson za internet portal. „Ipak, mi i dalje moramo održati ponudu i automobila s unutrašnjim sagorijevanjem za naše internacionalne kupce (mislivši na tržišta van Europe).

Peugeot se pridružuje drugim markama pod okriljem Stellantisa koje su ranije najavile datume za uvođenje potpuno električnih pogona znatno prije odredbe Europske unije da se 2035. godine uvedu samo automobili bez CO2. To uključuje DS, Alfa Romeo i Opel, koji će proizvoditi isključivo potpuno električna vozila od 2026., 2027. i 2028. godine.

Sljedeći planirani koraci u Peugeotovoj strategiji uključuju električnu verziju modela 308 planiranu za lansiranje 2023. Također, dolazi i nova generacija crossovera 3008, koja će također dobiti varijantu s nultom emisijom koja će se proizvoditi u Francuskoj. Trenutno, marka ima 208 i 2008 na raspolaganju kao električna vozila, a prva imaju tržišni udio od oko 20% prodatih potpuno električnih vozila.