Posted on

PEUGEOT PREDSTAVIO 9X8: HIBRIDNI HIPERAUTOMOBIL ZA WEC ŠAMPIONAT

Peugeot je već ranije najavio svoj povratak u FIA WEC šampionat u trkama izdržljivosti. Francuska marka ima bogatu historiju u automobilističkim takmičenjima, sa brojnim uspjesima na reliju, trkama izdržljivosti i reliju Dakar. Nakon što su prije par godina obustavili sve fabričke motorsport programe, Peugeot Sport se vraća na velika vrata s modelom 9X8 koji je sve samo ne nešto što smo do sada vidjeli.

Peugeotovi dizajneri, aerodinamičari i inžinjeri su uspjeli kreirati unikatni hiperautomobil sa sofisticiranom aerodinamikom, ali bez zadnjeg krila. Ukoliko mislite da su „zaboravili“ na zadnje krilo, varate se. Ukoliko se zajedno s nama pitate kako su to postigli, nažalost ne možemo vam ponuditi odgovor. U Peugeotu to vješto kriju i nisu volji odati tajnu.

„Ne pitajte nas kako smo postigli to. Imamo namjeru kriti tu tajnu što je moguće duže“, izjavio je Olivier Jansonnie, tenički direktor Peugeotovog WEC programa. Novi 9X8 pokreće 2.6 litarski biturbo V6 motor uparen sa elektromotorom-generatorom na prednjoj osovini. Naziv 9X8 predstavlja tipičnu nomenklaturu Peugeotovih automobila koji su nastupali u WEC šampionatu. Broj 9 je referenca na prethodnike ovog modela. Slovo X označava pogon na sva četiri točka, dok je broj 8 povezan sa Peugeotovom aktuelnom gamom cestovnih modela.

Ovaj hiperautomobil će za Peugeot Sport u 2022. godini voziti Jean-Eric Vergne, Kevin Magnussen, Paul Di Resta. Drugu postavu čine Loic Duval, Mikkel Jensen i Gustavo Menezes, dok je rezervni vozač James Rossiter.