Posted on

POČETAK PROIZVODNJE HIBRIDNOG SORENTA

Nova platforma, inteligentno osmišljena kabina i pogon zaslužni su za to da je Kijin globalno najuspješniji SUV prvi put dobio električnu snagu

U korejskoj fabrici u Hwasungu krenula proizvodnja hibridnog Sorenta za Evropu
Kia je pokrenula proizvodnju novog hibridnog Sorenta koji predstavlja prvu elektrificiranu verziju ovog Kijinog najpoznatijeg sportskog terenca. Sorenta 4. generacije proizvode u fabrici u južnokorejskom gradu Hwasung, gdje proizvode sve tri verzije (hibrid, dizel i benzin).

Prvi hibridni primjerci iz južnokorejske fabrike biće namijenjeni evropskim tržištima, dok vozila Sorento za američko tržište proizvode u West Pointu u američkoj saveznoj državi Georgia. Sorento 3. generacije, koji su proizvodili u istoj fabrici, dobitnik je brojnih priznanja za kvalitet. Novi model će zadržati jednako visoke proizvodne standarde i kontrolu kvaliteta.

Od 2002. godine u svijetu prodali više od 3 miliona primjeraka Sorenta
Sorento je već gotovo dva desetljeća jedan od glavnih modela Kije, a od lansiranja 2002. do danas su ih širom svijeta prodali više od 3 miliona. Prodaja u Evropi kreće ujesen, dok ga na ostalim globalnim tržištima očekuju do kraja godine. Krajem godine će novi Sorento po prvi puta biti u ponudi i kao plug-in hibrid.

Novi hibridni Sorento
Novi Sorento je prvo vozilo, nastalo na Kijinoj platformi za srednje velike sportske terence nove generacije. Platforma s velikom karoserijom, koja maksimalno iskorištava prtljažni i putnički prostor, Sorentu jamči da će biti jedan od najsvestranijih i prostranijih SUV-ova s tri reda sjedišta. Pored toga njegov inovativno osmišljen prostor omogućava ugradnju Kijinih novih elektrificiranih pogona Smartstream, koji rezultiraju manjom potrošnjom goriva, nižim emisijama i boljim motornim mogućnostima.

Sorentov hibridni elektrificirani pogon Smartstream je raspoloživ u kombinaciji s 1.6 T-GDi motorom s litijum-ionskim polimernim baterijskim sklopom kapaciteta od 1,49 kWh i elektromotorom snage od 44,2 kW. Inteligentno osmišljena platforma omogućava postavljanje baterija ispod vozila, s minimalnim zadiranjem u prostranost kabine i prtljažnika.

Novi elektrificirani pogon snage od 230 KS i okretnim momentom od 350 Nm združuje niže emisije CO2 i visoke performanse motora. Snaga se prenosi preko 6-stepenog automatskog mjenjača pomoću električnog uređaja na mjenjaču, koji paralelnim djelovanjem i minimalnim gubitkom energije omogućava punu snagu motora i elektromotora. To rezultira trenutnim ubrzanjem pri bilo kojoj brzini, s direktnim pristupom do snage baterije pri visokim brzinama.