Posted on

PORSCHE 718 CAYMAN GT4 EPERFORMANCE OTKRIVA POTENCIJAL MISSION R MODELA

Porsche je počeo testiranje tehnoloških komponenti Mission R sa modelom 718 Cayman GT4 ePerformance. Na IAA MOBILITY (Internacionalni sajam automobila) 2021. godine u Minhenu, ova konceptualna studija je iznijela viziju potpuno električnog GT trkaćeg automobila za buduće moto sport kupce. Inovativni koncept električnog pogona Mission R modela pokazuje svoj potencijal na domaćim i međunarodnim trkačkim stazama. Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance služi kao testno vozilo. Kao i Mission R, ovaj trkaći automobil sa pogonom na sva četiri točka koristi šasiju dokazanog 718 Cayman GT4 Clubsport modela. Cjelokupna tehnologija elektromotora i baterije također potiče iz IAA konceptualne studije, što u kvalifikacionom režimu znači maksimalnu izlaznu snagu od 735 kW (1.000 PS) i više. U simuliranim utrkama, stabilnih 450 kW (612 PS) je dostupno na 30 minuta, tj. tokom vremena trajanja Carrera Cup trke. Što se tiče vremena kruga i maksimalne brzine, performanse 718 Cayman GT4 ePerformance modela su na istom nivou sa performansama aktuelnog 911 GT3 Cup modela kodne oznake 992.

„Mission R modelom smo pokazali kako Porsche vidi budućnost održive moto trke. 718 Cayman GT4 ePerformance model sada pokazuje da ova vizija impresivno funkcioniše na trkačkoj stazi“, navodi Matthias Scholz, menadžer projekta GT trkaćih vozila. „Jako smo uzbuđeni zbog ovakvog odgovora jer bi Porsche kup sa ovim modelom električnog trkaćeg automobila bio važan dodatak našem postojećem programu za trke kupaca.“

Do 2030. godine, Porsche ima za cilj da ostvari ugljičnu neutralnost u svom cijelom lancu vrijednosti i životnom ciklusu novoprodatih vozila. Do tada bi udio svih novih vozila sa potpuno električnim pogonom trebao biti preko 80 posto.

Kao i kod Mission R modela, potpuno električni pogonski sklop 718 Cayman GT4 ePerformance je zasnovan na sinhronoj mašini sa stalnim magnetima (PESM) na prednjoj i zadnjoj osovini. Zajedno, oni pretvaraju trkaći automobil u automobil sa pogonom na sva četiri točka i mogu postići maksimalnu snagu do 800 kW (1.088 PS). Direktno hlađenje e-motora uljem i akumulator koje je razvio Porsche suzbijaju termički izazvano smanjenje. „Integracija hlađenja uljem je značajno uticala na koncept vozila”, objašnjava Björn Förster, menadžer ePerformance GT4 projekta. „Sa stručnjacima iz oblasti aerodinamike i termodinamike, kao i stručnjacima za visokonaponske i karoserijske radove, razvojni tim je osmislio dizajn koji bi, po prvi put iskoristio puni potencijal baterijskih ćelija, jer nema termički izazvanog smanjenja. Na taj način izlazna snaga u trkačkom režimu ostaje konstantna za pola sata.“ Zahvaljujući 900-voltnoj tehnologiji, stanje napunjenosti (SoC) baterije pri punom kapacitetu za punjenje skače od 5 do 80 posto za otprilike 15 minuta.

Porsche Style tim je, pod vodstvom dizajnera Granta Larsona, došao do oblika 718 Cayman GT4 ePerformance modela. Trkaći automobil je 14 centimetara širi od 718 Cayman GT4 Clubsport modela. Oko 6000 dijelova je dizajnirano od nule. Karoserija je izrađena od kompozitnih materijala koji se sastoje od prirodnih vlakana, između ostalog, sa namjerom da njena proizvodnja proizvede manje emisija od proizvodnje sa uporedivim sintetičkim materijalima. Reciklirana ugljična vlakna se koriste u svrhu ispitivanja. U poređenju sa 718 Cayman GT4 Clubsport modelom, prošireni blatobrani omogućavaju više prostora za šire trkaće gume od 18 inča kompanije Michelin. Obnovljivi materijali čine posebno visok udio guma. 

GT4 ePerformance Tour #race2zero

Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance model će svoju premijeru imati na Goodwood Festival of Speed festivalu od 23. do 26. juna 2022. godine. Na čuvenom festivalu moto sporta na jugu Engleske, potpuno električni konceptni automobil će učestvovati na brdskoj utrci od oko 1.9 km. Njegov drugi nastup je 20. augusta 2022. u fabrici Porsche u Leipzigu, povodom 20-te godišnjice fabrike. Ovaj objekat se može pohvaliti stazom od 3,7 kilometara na kojoj se nalaze čuvene dionice svjetski poznatih trkačkih staza. Dva demo vozila 718 Cayman GT4 ePerformance modela će putovati kroz razne evropske zemlje prije nego što početkom 2023. krenu u Sjevernu Ameriku. Svjetska turneja se završava u azijsko-pacifičkoj regiji, gdje će potpuno električni trkaći automobil biti na turneji do sredine 2024. godine. U skladu sa strategijom održivosti cijelog „race2zero“ projekta, transport je logistički optimizovan i u potpunosti će se obavljati brodom, vozom i kamionom.

„718 Cayman GT4 ePerformance model probija put do trka Porscheovih kupaca sa trkaćim automobilima na električni pogon. Kao prvo, predstavit ćemo ovaj koncept našim globalnim partnerima“, kaže Oliver Schwab, menadžer prodaje projekta za 718 Cayman GT4 ePerformance. „Sa vozačima, timovima, organizatorima, vlastima i drugim zainteresovanim stranama također radimo na idejama za buduće Porscheove trkačke formate.“

GT4 ePerformance – partneri

718 Cayman GT4 ePerformance model kreće na svoju svjetsku turneju uz podršku sedam partnera. Sve uključene kompanije koriste turneju kao platformu za daljnje unapređenje teme održivosti sa Porsche Motorsportom. DB Schenker je novi sudionik u projektu. Vodeći svjetski pružalac globalnih logističkih usluga, između ostalog, doprinosi održivim transportnim uslugama. Dugogodišnji partner ExxonMobil je uključen kroz svoj brend Mobil putem zajedničkog razvoja u oblasti rashladnih sredstava i maziva za trkaće automobile. TAG Heuer, švicarski proizvođač luksuznih satova, podržava ovaj i druge Porsche Motorsport projekte kao partner zadužen za mjerenje vremena. Kao davno uspostavljeni tehnološki partner Porsche Motorsporta, Michelin razvija posebno održive trkaće gume za 718 Cayman GT4 ePerformance model. Modna kompanija Hugo Boss je službeni timski dizajner. Vatrootpornu odjeću za vozače i mehaničare obezbjeđuje sportski lifestyle brend Puma, a alate za posadu obezbjeđuje zvanični dobavljač Hazet.