Posted on

PORSCHE SPREMA TERENSKU VARIJANTU 911 S OZNAKOM „DAKAR“

Porsche konstantno razvija nove varijante modela 911. Ponuda je široka: Turbo, Turbo S, Targa, GT3, GT3 RS, GT2, GT2 RS… Možemo tako u nedogled nabrajati sve varijante koje smo do sada viđali. Većina njih je dostupna i predstavljena u aktuelnoj generaciji – 992. Ipak, još uvijek čekamo na premijeru brutalnog GT3 RS, a GT2 i GT2 RS se za sada ne spominju u ovoj generaciji. Verzija koja svakako izaziva pažnju nije „igračka za stazu“ već je stvoren za silazak s utabane ceste.

Stariji čitaoci, ali i mi mlađi koji smo skloni istraživanju, poznajemo Porscheov reli gen utkan u njihov DNK. Porsche je svojevremeno imao i svoj fabrički tim u WRC šampionatu, a kasnije su „operaciju“ preuzeli privatnici pa su tako za Porsche vozili Walter Rohrl, Jean Pierre Nicolas, Jean Luc Therier, ali i nikada prežaljeni, pokojni Henri Toivonen. Pored svog iskustva u cestovnim relijima, Porsche je u dva navrata osvajao i Reli Pariz Dakar.

Svi su primjetili da Porsche testira neobično visok i robustan 911. Blago kamuflirani prototip je probudio maštu u svim entuzijastima i svi su već počeli da zamišljaju potpuno novi, modernizovani 911 Safari. To se ipak po svemu sudeći neće desiti. Polako, ne mislimo na model već na naziv pošto će nova verzija najvjerovatnije nositi naziv 911 Dakar. Upravo zbog ta dva velika uspjeha, novi model bi mogao biti omaž Porscheovim pobjedama na Reliju Dakar.

Priznajemo da jedva čekamo da ugledamo produkcijsku izvedbu nove varijante. Porsche ima dovoljno bogatu trkačku tradiciju i historiju da ovaj model bude nešto izuzetno i potpuno „neprihvatljivo“ na današnjici kada svi smanjuju svoju ponudu i prebacuju se na dosadni električni pogon. Hvala Porscheu što ne zaboravlja činjenicu da na ovom svijetu i dalje postoje entuzijasti i ljubitelji pravog vozačkog iskustva.