Posted on

PORSCHEOV LMDH PROTOTIP TESTIRAN NA STAZI WEISSACH

U Porscheu ne odustaju od velikih moćnih motora jer će LMDh prototip koristiti veliki V8 s dva turbopunjača. Toyota i Peugeot su se odlučili za V6 za motore u svojim hibridnim trkačkim automobilima. To ne znači da će ekipa iz Zuffenhausena imati snažniju mašinu jer LMDh pravila kažu da ukupna snaga ne smije prelaziti 500 kW, tj. 670 KS.

Ovaj Porscheov V8 motor je konstruisan tako da radi na obnovljiva goriva kako bi se drastično smanjile emisije CO2 i vrtiće se na 10.000 obrtaja. Donja granica mase pogonske jedinice iznosi 180 kilograma nakon što se uračunaju izduvni sistem i hlađenje. Uparen s Xtrac mjenjačem, motor ne smije biti bučniji od 110 dB.

Prva testiranja se vrše na stazi Weissach koja je u privatnom vlasništvu Porschea. Prve povratne informacije su izuzetno pozitivne. U Porscheu su oduševljeni prvim rezultatima koje je isporučio moćni V8 biturbo motor. „Uvjereni smo da smo izabrali pravi motor.“, izjavio je Urs Kuratle, projekt menadžer u Porsche Motorsportu.

Porsche Penske Motorsport će od 2023. godine učestvovati u FIA WEC šampionatu i u IMSA WeatherTech SportsCar šampionatu u Sjevernoj Americi.