Posted on

PREDSTAVLJENI JEEP RENEGADE 4XE I COMPASS 4XE

Jeep je predstavio svoje prve hibridne modele, koji su uz to napravljeni u Italiji. Elektrifikacija ponude je zahvatila i Jeep koji do sada nije imao niti jedan elektrifikovani model u ponudi, ali je bilo pitanje dana kada će čuveni proizvođač terenskih vozila svoju ponudu proširiti hibridnim vozilima. To su Jeep Renegade i Jeep Compass koji će nositi jedinstvenu 4xe oznaku. 4xe oznaka će biti svojstvena svim hibridnim Jeep modelima.

Na spoljašnjosti, novi Jeep 4xe modeli imaju iste znakove dizajna kao i njihove verzije sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem (SUS) ali se izdvajaju zahvaljujući upadljivim plavim bojama na prednjoj Jeep znački i zadnjim 4xe i Jeep logotipima. Plavi naglašeni detalji krase i bočne značke sa imenima Renegade i Compass, dok utičnica za punjenje ima poklopac koji se otvara na dodir i nalazi se sa zadnje lijeve strane vozila.

Ekskluzivan sadržaj čini Jeep 4xe modele tehnološki najsavremenijim Jeep terencima ikad. Unutar kabine, 7-inčni TFT ektran u boji i Uconnect sistem za navigaciju sa 8,4-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, Apple CarPlay, Android Auto i Radio DAB su dio ponude (u zavisnosti od tržišta). Oba prikazuju specifične informacije za elektrifikovanu vožnju.

4xe modeli takođe imaju novi 6-brzinski automatski mjenjač, unaprijeđen Select-Terrain rotacijski sistem za kontrolu sa eAWD režimima (4WD Lock, 4WD Low, Hill Descent Control) za uključivanje različitih režima vožnje – Auto, Snow, Mud & Sand, i Rock – uključujući i novi režim Sport za bolji odziv pri davanju gasa i upravljanju, koji se nalazi samo u 4xe verzijama modela Renegade i Compass. Black Wizard detalji krase ventilacijski otvor, zvučnik, i okvire centralne konzole u Limited i S paketima opreme, dok Trailhawk paket opreme ima Ruby Red okvire.

I Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe uparuju 1,3-litarske turbo benzinske motore sa električnim motorom koji se nalazi između zadnje osovine, kojeg napaja 11,4 kWh baterija koja se može ponovo puniti tokom vožnje ili putem utičnice kod kuće sa kućnim utikačem, korištenjem efikasnog i praktičnog uređaja easyWallbox ili naprednijeg Connected Wallbox, ili na nekom od javnih mjesta za punjenje. Efikasni 1,3-litarski turbo motor sam isporučuje 130 KS ili 180 KS, plus 60 KS koje razvija električni motor, što daje konačan zbir od 190 KS (verzija Limited) ili 240 KS (Trailhawk i S verzije). Što se tiče obrtnog momenta, električni motor razvija 250 Nm, dok motor sa unutrašnjim sagorijevanjem isporučuje 270 Nm. Kombinacija motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnih jedinica garantuje performanse i maksimalan užitak u vožnji: ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 7.5 sekundi, maksimalnom brzinom od 130 km/h u potpuno električnom režimu, i do 200 km/h u hibridnom režimu.

Nova ponuda Jeep Renegade 4xe i Jeep Compass 4xe se sastoji od tri nivoa opreme – Limited, S i Trailhawk – svi imaju pogon na četiri točka (eAWD), 6-brzinski automatski mjenjač i dva nivoa snage: 190 ili 240 KS. Dostupan odabir za željeni izgled ide do 18 različitih boja spoljašnjosti za model Renegade i 22 za Compass, uključujući Alpine White, Glacier, Granite Crystal, Jetset Blue, Blue Shade, Sting Grey, Colorado Red, Carbon Black i Solid Black, plus 3 posebne boje za Renegade – Bikini i Omaha Orange (obe dostupne na svim nivoima opreme osim S) i Matt Green (samo Trailhawk). Dodatne tri boje koje su ekskluzivne za model Compass – Ivory Tri-Coat, Blue Italia i Techno Green. Takođe, do 6 posebnih felgi je dostupno za Renegade 4xe i 7 za Compass 4xe.