Posted on

PROJECT MAYBACH JE LUKSUZNI KONCEPTNI COUPE ZA OFF-ROAD

Project Maybach je novi koncept koji nam stiže iz slavnog luksuznog brenda. Na dizajniranju automobila je radio i pokojni Virgil Abloh, poznati modni dizajner koji je iznenada preminuo prije nekoliko dana. Abloh je zajedno s Gordonom Wagenerom, glavnim dizajnerom u Dailmleru kreirao nesvakidašnji koncept, a u tome su imali poptunu kreativnu slobodu. Finalni proizvod izgleda poput vozila za Safari sa masivnim točkovima, krovnim nosačima i vanjskim dodacima.

Project Maybach ima masivnu i dugu haubu koja je zapravo više od komada metala. Ona je prozirna sa integrisanim solarnim ćelijama koje su tu da dodatno povećaju domet automobila. Međutim, postoje i drugi zanimljivi stilski dijelovi, poput kutija ugrađenih u krajeve instrument table, koje su zgodne da ih ponesete sa sobom na planinarenje. Sjedišta se također potpuno preklapaju, što bi spavanje u divljini trebalo učiniti lakšim.

Maybach, koji je napravljen od nule, izgleda dramatično, iako je njegov dizajn prilično jednostavan, s ravnim linijama i oštrim rubovima. Ali jednostavno ne mora da znači dosadno ili nezanimljivo. Dvobojna šema crno-smeđe boje pomaže u dodavanju kontrasta, dok kavez u žutosmeđoj boji štiti staklenu konstrukciju i daje grand toureru veliki krovni nosač. Sprijeda, srebrena zaštitna ploča, smeđi cijevni branik s pomoćnim svjetlima, štite uspravnu prednju masku, koja ima zadivljujuću okomitu rešetku. Stražnji dio ima takođe zaštitnu ploču i cijevni branik, kao i ravna vrata prtljažnika s okruglim stražnjim svjetlima.

Abloh je preminuo 28. novembra od agresivnog i rijetkog oblika raka zvanog srčani angiosarkom. Dijagnoza mu je uspostavljena 2019., ali je to zadržao u tajnosti. “Osoblje Mercedes-Benza je skrhano i tužno zbog smrti Virgila Abloha”, stoji u zvaničnom saopštenju kompanije. “Naše iskrene misli su s Virgilovom porodicom i timovima.”

U čast Ablohu, Mercedes danas i sutra otvara vrata Rubell muzeja kako bi predstavio novi automobil. Ekskluzivnu priliku razgledati muzej dobili su i učenici lokalnih dizajnerskih škola.