Posted on

ŠKODA ENYAQ IV U TRCI PROTIV AVIONA (VIDEO)

A jes’ sad… Škoda protiv aviona, ma da… Pa jeste, stvarno. Mi koji smo odrastali uz Top Gear (posljedice su primjetne) se sjećamo njihove avanture s Yetijem kada su na njegov krov spustili manji helikopter, vozili ga kroz zapaljenu građevinu, a donijeli su i jedan hrabar zaključak da je Škoda Yeti brža od Ferrarija 308 GTS i praktičnija od Maybacha.

Zatim su prošle godine ponovo spustili na krov Škode, ovoga puta na Kodiaqov krov. I to definitivno nije bio zadnji ludi eksperiment sa nekim Škodinim automobilom. Ovoga puta su njihovi eksperimenti poslužili kao inspiracija za najnoviji. Na „crtu“ su stali Škoda Enyaq iV i Pipistrel Velis Electro. Zajedinčko im je da oboje koriste električni pogon. Pomenuti zrakoplov je prvi certifikovani električni putnički avion.

Prije 17 godina, napravljena je slična trka. Ipak, u njoj su učestvovali daleko moćniji i brži Bugatti Veyron sa svojim monstruoznim W16 motorom, a avion je bila Cessna 182. Ovoga puta, sve je bilo daleko manje dramatično i daleko tiše. Pogledajte kako je to izgledalo:

Mala napomena: Enyaq iV će dobiti još jednog potpuno električnog „brata“ za pet dana. Radi se naravno o njegovoj coupe izvedbi koja će debitovati 31.1.2022., a radi se o modelu koji je blizak Volkswagenu ID.5 i Audiju Q4 Sportback E-Tron.