Posted on

STIGAO JE NAJBRUTALNIJI VW GOLF IKADA!

Volkswagen je kasnije nego što je prvobitno planirao, predstavio novi Golf R. Prilično neuzbudljiva rečenica za početak teksta o zasigurno najuzbudljivijem Golfu ikada. Najsnažniji, najnapredniji i najisčekivaniji Golf je tu i sigurni smo kako će biti i najuspješniji do sada.

Volkswagenova priča o visokoperformantnim Golfovima je počela 2002.  godine kada je predstavljen Golf četvrte generacije u R32 izvedbi. Pokretao ga je 3.2 litreni šestocilindarski, atmoferski motor sa 241 KS i pogonom na sva četiri točka. Bio je to najsnažniji Golf to tada. 2005. godine, predstavljen je Golf pete generacije u R32 varijanti sa 250 KS. Prelazak na efikasniji, turbo benzinski motor se desio 2009. godine kada je predstavljen Golf R koji je koristio 2.0 TSI motor sa 270 KS, a 2013. godine stigao je do danas aktuelni Golf R sedme generacije koji je raspolagao sa 300 KS.

Tako smo stigli do 4.11.2020. godine kada je javnosti otkriven Golf R osme generacije. Kao i u prethodne dvije generacije, automobil pokreće 2.0 TSI motor, ali sa 315 KS, pogonom na sva četiri točka i izborom između dvije opcije mjenjača: 6-stepeni manuelac ili 7-stepeni automatik. Sa 15 KS više i 20 Nm većim obrtnim momentom, Golf R ubrzava od 0 do 100 za samo 4,7 sekundi. Maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h.

4Motion, pogon na sva četiri točka, u ovoj generaciji je posebno dorađen i modifikovan. Volkswagen je spremio potpuno novi zadnji diferencijal koji varijabilno distribuira snagu između osovina, sa mogućnošću da sva snaga bude prebačena isključivo na zadnju osovinom aktivacijom „Drift moda“. Drift mod je jedno od dva posebna podešavanja režima vožnje. Drugi je Race mod, a oni su pridruženi standardnim modovima kao što su Sport, Comfort i Individual.

Novi Golf R stiže u prodajne salone naredne godine. Za sada nema zvaničnih podataka o cijeni vozila, ali cijene osnovnih modela sigurno neće biti niže od 77.000 KM.