Posted on

VOLKSWAGEN ID.X STIŽE U PRODUKCIJSKOJ VARIJANTI

Volkswagen je maksimalno posvećen elektrifikaciji. Širenje ID porodice je na prvom mjestu, a do sada su predstavljeni ID.3 i ID.4 za globalno tržište, a u Kini je predstavljen i ID.6. Predstavljeni je čitav niz konceptnih vozila koja uglavnom predstavljaju viziju budućih produkcijskih varijanti. Jedan od tih konceptnih modela je ID.X koji je vizija električnog sportaša. U Volkswagenu žele da zadovolje entuzijaste pa je stvorena GTX oznaka za sve buduće električne sportaše.

Prvi model koji će ponijeti tu oznaku je ID.3, a ID.3 GTX će biti baziran upravo na ID.X modelu. Premijerno predstavljanje tog automobila nas očekuje već naredne godine, a iz Volkswagena nisu precizirali kada. Nažalost, ID.3 GTX neće biti performantan kao koncept. Umjesto 329 KS, ID.3 GTX će vjerovatno imati 295 KS kao ID.4 od kojeg će posuditi pogonsku jedinicu.

ID.X koncept je imao značajno manju masu od običnog ID.3 na kojem je baziran, čak i sa dvostrukim elektromotorom. Rečeno u ciframa, ID.X je bio lakši čak 200 kilograma od standardnog modela. Za sada, nema informacija da li će i serijski ID.3 GTX biti toliko olakšan, što bi značajno pomoglo i performansama, ali i efikasnosti ovog modela. Postoji mogućnost da će čak i drift mod biti izbačen iz produkcijske verzije, što je takođe šteta.

Čini se da je ID.3 GTX budućnost hot hatch modela iz Volkswagena. S pogonom na sva četiri točka i skoro 300 KS, ID.3 GTX bi trebao donijeti jednaku zabavu kao i Golf GTI. Puristi i ljubitelji stare škole će ipak biti razočarani jer svi smo svjesni da električni automobili ne nose istu emociju kao i automobili s konvencionalnim motorima.