Posted on

VOLVO PLANIRA REDIZAJN MODELA XC90

Autoindustrija je u procesu tranzicije. Prelazak na električna vozila je postao mainstream i svakodnevno čitamo o planovima kompanija koji nagovještavaju potpuni prelazak na električni pogon do 2030. ili 2035. u nekim slučajevima. Da budemo iskreni, autoindustrija je u potpunom haosu. Tranzicija je čudan proces i pored „želje“ da se pređe na električni pogon, potražnja za automobilima sa SUS motorima ne opada tako rapidno. Čak naprotiv, pored svih napora da se električni pogon nametne kao rješenje, ljudi jednostavno ne vjeruju tom konceptu.

Volvo je jedan u nizu brendova koji su najavili potpunu elektrifikaciju do 2030. godine. Konkretno, iz Švedske kompanije su najavili da će uskoro predstaviti nasljednika modela XC90 u njegovoj potpuno električnoj formi, ali budućnost „normalnog“ XC90 je još uvijek prilično sigurna. U Volvu se ne žele kockati pa će uporedo s novim „strujićem“ prodavati i redizajnirani XC90. CEO Volva, Hakan Samuelsson je izjavio da nema potrebe gasiti proizvodnju aktuelnog XC90 kada postoji potražnja za hibridnim vozilima, a XC90 to svakako nudi.

U narednim godinama, XC90 će dobiti značajan facelift s opsežni vizuelnim unaprijeđenjima. Ipak, novih motora neće biti. Samuelsson je izjavio da Volvo sve investicije preusmjerava na novu generaciju potpuno električnih automobila. Konkretno, Volvo planira da svoju fabriku Torslanda potpuno prilagodi proizvodnji električnih automobila. Nasljednik modela XC90 bi se po brojnim glasinama trebao zvati Embla, a njegova premijera se očekuje već ove godine.